Viden: Derfor er atleters skulderskader svære at behandle

Boldspillere døjer ofte med smerter i skulderen. Nu har forskere kigget nærmere på smerterne.

Skulder anatomi mand
Skulderen består af led, ledbånd, sener og muskler. Og ofte er det svært at finde ud af, hvad skuldersmerter præcis skyldes. (Foto: pankajstock123 © SCANPIX)

De danske håndboldkvinder kæmper på banen ved EM i håndbold, der finder sted i Ungarn og Kroatien i disse dage. Spillerne får masser af knubs, fordi sporten er en kontaktsport, hvor man let rammer hinanden. Samtidig er det en hård sport for kroppen, og spillerne bliver ofte ramt af skader i skulderen. I sommer gik Dansk Håndbold Forbund (DHF), Gigtforeningen og Fagforum For Idrætsfysioterapi (FFI) sammen om at fortælle spillerne om, hvordan de ved at træne musklerne omkring skulderen kan undgå skulderskader.

Der bliver forsket meget i skulderskader. Nu har et par amerikanske læger undersøgt, hvorfor det er svært at kurere skulderskader hos atleter. Og de giver deres bud på en løsning.

Smerter på grund af eksplosiv fart og kraft

Han forklarer i en artikel på universitetets hjemmeside, at skuldersmerter er et normalt problem hos atleter, hvor sporten kræver, at man med næsten eksplosiv kraft og fart bruger sin arm. Det gælder fx baseballspillere, tennisspillere og håndboldspillere. Og kommer der først en skulderskade, tager det ofte længere tid at blive smertefri igen end atleten, familien, træneren og lægen først troede.

Et mobilt og sårbart led

Skulderleddet er et af kroppens mest mobile led, og det gør det sårbart over for skader. Samtidig er det svært at finde årsagen til smerterne, fordi de kan ligge langt inde i skulderen, så man ikke kan mærke sig frem til dem udefra.

Skulderen består af fire led, og hvert af leddene kan give smerter, der kan hæmme bevægelsen i skulderen. Og samme typer smerter kan skyldes flere forskellige ting. Fx kan smerter på forsiden af skulderen skyldes betændelse i senerne, hvor armen hæfter på skulderen, bicepsbetændelse, ustabilitet i skulderen og stivhed. - En systemisk tilgang og nogle erfaringer kan hjælpe behandleren med at blive mere fortrolig med, hvad patienten fejler, siger Nickolas Garbis og hans medforfatter, professor Edward McFarland McFarland på Department of Orthopaedic Surgery på Johns Hopkins University.

Giv ro og træn så

Skulderproblemer kan begynde i ungdomsårene, og overbelastningsskader kan føre til mere alvorlige mekaniske skader.

Forskerne taler for, at man i første omgang giver skulderen lidt ro og behandler den med medicin, som dæmper betændelsen. Men man skal hurtigt i gang med et særligt tilrettelagt træningsprogram for skulderen, så den ikke mister sin styrke. Hvis det ikke hjælper, kan det være, at skulderskaden skal opereres. Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America, hvor forskerne forklarer mere om symptomer på forskellige skader.

FacebookTwitter