VIDEO: Det sker der når man svejser

Lyset er skærende hvidt, og temperaturen høj– nogle gange som på Solens overflade. Det kan du se mere om i vores serie om hverdagens øjeblikke.

Helt op til 6.000 grader kan temperaturen i svejseapparatets lysbue løbe op i afhængig af svejseteknik og materiale. Det svarer nogenlunde til temperaturen på solens overflade. I dagens lille Øjeblik’s video, holder vi temperaturen noget laver - kun 1600 grader…

Men lyset fra den elektriske lysbue er så stærk, at det kan give skader på øjnene og på huden, hvis svejseren ikke er pakket godt ind med skærm med filterglas som øjenbeskyttelse og med tøj, der ikke kan brænde, og som beskytter svejseren mod brandsår fra svejsesprøjt.

Svejsning er en proces, hvor to materialer – som regel stål eller aluminium – smelter sammen i en sammenføjning. Det er en total opsmeltning af grundmaterialerne, som sammen med lidt ekstra metalmateriale blandes sammen til en legering, der er meget holdbar.

Det sker for eksempel ikke hvis man lodder to stykker metal sammen. Her er det nemlig bare hjælpematerialet, det smelter.

Man har kendt til lysbuesvejseprocesser længe – elektrodesvejsning har man anvendt siden 1905.

’Øjeblikket’ er en serie korte videnskabsindslag, der viser dig verden, sådan som den virkelig er.

FacebookTwitter