VIDEO DR-værter laver grøn ild og futter skibe af

At kunne lave grøn ild, og at få det til at brænde oven på vand. Det lyder som det rene fantasy. Og det var det også - lige indtil to værter fra DRs nye mini-serie, 'Mord på Film', hookede sig op med en kemiker fra DTU.

I serien Game of Thrones brændes en halv flåde af med såkaldt wildfire, altså grøn ild, og dette fænomen er blandt de første, som værterne i den nye DR-serie 'Mord på Film' satte sig for at tjekke efter i sømmene.

Det er nemlig det, serien går ud på: At tjekke, om Hollywoods filmtricks har hold i virkeligheden.

- Det ser jo helt vildt ud i serien (Game of Thrones, red), og jeg må indrømme, jeg troede ikke at man kunne lave grønne flammer, siger Sigurd Kongshøj, der er den ene af de to værter.

Så sammen med hans makker, Stefan 'Snake' Knudsen, søgte de hjælp hos en kemiker fra DTU og tog ud for at brænde ting af.

Så naturstridigt ud

- Da vi stod og blandede tingene for at få vores egen Wildfire troede jeg ikke meget på det, så det var virkelig vildt da vi pludselig stod ved et helt grønt bål. Det er på en eller anden måde bare naturstridigt, når ild altid er gult eller orange.

Kemikerens trick var at putte stoffet bor i blandingen - da bor netop brænder grønt. Boren blev blandet op med træsprit og saltpetersyre - der 'trækker' noget af vandet til sig, så resten kan brænde.

- Vi lærte jo, at det aldrig er selve væsken som brænder, men altid dampene. Og ved at blande de her ting, kunne vi lave nogle bor-dampe, som brændte grønt, siger Stefan.

Trods de grønne flammer, var der også ting, der ikke var som i serien.

Kan ikke brænde på dybt vand

- Det viste sig, at det ikke kan brænde, hvis der er mere end et par centimer vand. Og det må man jo sige, at der er i en bugt, som i Game of Thrones, siger Stefan.

- Men så fandt vi bare på en anden og større løsning. Nemlig noget med diesel.

Ideen til Wildfire bygger på det såkaldte greekfire, som blev opfundet i 672 og som flere gange reddede Konstantinopel fra at blive invaderet af muslimer.

- Alt lader til at man dengang brugte noget oliebaseret, for at det kunne brænde oven på vand. Så det prøvede vi også. Og det blev helt vildt med ti meter høje flammer, siger Sigurd kongshøj.

- For sådan en som mig, der fik 5 i kemi, er det altså for vildt at være ude at undersøge den slags ting her. Det er en fantastisk oplevelse - og jeg glemmer aldrig at bor brænder grønt, siger Stefan.

De næste fire torsdage kl 21.30 på DR3 mythbuster Sigurd og 'Snake' mord fra "Game of Thrones", "Kill Bill", "Die Hard" og Western-film.

Facebook
Twitter