VIDEO: Du lever i en sky af støv

Selv når vi sidder helt stille, drysser der 500.000 støvpartikler af os… i minuttet!

På solskinsdage kan man tydeligt se, hvordan støvet i stuen danser hvidt i solstrålerne.

Det er der en god grund til, for vi bevæger os rundt i noget, der nærmest er en suppe af støv. Alene mens vi sidder og betragter de hvide støvpartikler i solstrålerne, drysser der ½ mio. støvpartikler af os i minuttet! Suppen består af bittesmå organiske og uorganiske partikler: Afstødt hud fra os selv, små sandkorn, rester fra planter, hunde og kattehår, partikler fra cigaretrøg og stegeos.

Listen fortsætter i det uendelige: Tøj- og papirfibre, fjernsyn og vindueskarme... Det myldrer med bittesmå støvpartikler. Især soveværelset er fyldt med støv. Det er fordi vi ligger og drysser hele natten! Mekanismen er, at jo mere vi opholder os i et rum, jo mere støver det.

Mængden af husstøv ligger normalt på mellem 0,05 og 1,00 mg/m3, og så er det ikke skadeligt. Det begynder det først at være hvis støvmængden kommer op på mellem 3 og 5 mg/m3.

Men faktisk er der forskere, som mener, at det kan være direkte sundhedsskadeligt for børn at vokse op i alt for rene hjem, fordi de så bliver udsat for få mængder mikroorganismer og derfor har større risiko for at udvikle astma og allergi.

Men altså: Lidt rengøring skader ikke! Støv kan nemlig irritere luftvejene og nedsætte vores velvære…

’Øjeblikket’ er en serie korte videnskabsindslag fra norske NRK, der viser dig verden, sådan som den virkelig er.