VIDEO: To fluer med ét smæk

Hvorfor kan det være næsten umuligt at få klasket en flue ? Få svaret her i vores serie med forklaringer på hverdagens små fænomener.

’To fluer med ét smæk’, siger vi ofte, hvis vi får løst flere problemer på én gang. Men det er nu ingenting mod, hvad Den Tapre Skrædder formåede i brødrene Grimms folkeeventyr. Han fik syv fluermed sit slag, for han ville have sit brød med syltetøj for sig selv! Og hvis man betænker fluens fænomenale evne til flugt, er syv fluer ærlig talt lidt af en bedrift!

Den er nemlig lynhurtig, fluen. Den kan lette i hvilken som helt retning, og så har den bogstavelig talt øjne i nakken! 8000 linser dækker hovedet, og de registrerer de mindste bevægelser. Det giver fluen god tid til at stille sig op og flyve væk fra faren. Det er ikke for ingen ting, at f.eks. Klaus Rifbjerg brugte udtrykket ’flueøjet’ om at være altseende!

Selv om fluer ikke lever længe – kun ca. to uger – er der uanede mængder af dem – En enkelt hun stueflue kan lægge op til 2.000 æg i sin levetid, og kloge hoveder har regnet ud, at hvis alle æg overlevede, vil en enkelt flue kunne få 5 mia. efterkommere i løbet af en sommer.

Heldigvis dør langt de fleste fluer og deres larver. De bliver nemlig spist af andre dyr. Og godt det samme, for det ene øjeblik vandrer fluen rundt på en kokasse eller et ådsel – det næste på en klat syltetøj. Den er derfor befængt med farlige bakterier og virus og er reelt en af menneskehedens største plager jorden over. Fluerne er et virkelig potent skadedyr. Der er derfor god grund til at prøve at komme dem til livs.

Så to i et slag er godt – syv er endnu bedre!

’Øjeblikket’ er en serie korte videnskabsindslag, der viser dig verden, sådan som den virkelig er.

FacebookTwitter