VIDEO Første genanvendelige raket når rummet og lander igen

Selskabet Blue Origin har demonstreret en raket, der kan flyve op i 100 km's højde og selv finde tilbage til affyringsrampen.

En af raketteknologiens største drømme blev mandag til virkelighed i det vestlige Texas.

Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos raketfirma Blue Origin opsendte i al hemmelighed raketten New Shepard, som selv kan lande igen.

Raketten nåede 100 kilometers højde, hvorefter den frakoblede sin last, en testkapsel, og begyndte at falde kontrolleret mod Jorden igen.

Den styrede sig selv ned mod Jorden ved hjælp af sin raketmotor, og på trods af kraftige sidevinde, ramte den næste helt perfekt - kun 1,5 meter fra midten af landingspladsen.

Det er første gang i verdenshistorien, at en raket er blevet opsendt til rummet og er landet igen - uden at være gået i stykker.

Nyheden er stå stor, at Jeff Bezos udsendte sit første tweet nogensinde, fra sin syv år gamle Twitter-konto.

Overhaler SpaceX

Med testen overhaler Jeff Bezos sin konkurrent SpaceX, der arbejder på en lignende teknologi.

Elon Musk, der udover at stå spidsen for elbilsproducenten Tesla, også er direktør for SpaceX, lykønskede Blue Origin via Twitter.

Men mens Blue Origin arbejder på en mindre raket, der i første omgang sandsynligvis skal sende turister til kanten af rummet, 100 kilometer oppe, er SpaceX noget mere ambitiøse.

Selskabet har udviklet Falcon 9-raketten, der kan nå i kredsløb, og som allerede løfter forsyninger op til ISS, der befinder sig 400 kilometer oppe.

I denne uge blev selskabet endda tildelt en officiel kontrakt fra NASA, der betyder, at SpaceX i den nærmeste fremtid skal sende astronauter til ISS med Dragon-kapslen.

Deres genanvendelige raket i fuld størrelse Falcon 9-R, er dog stadig ikke færdigudviklet. De tester stadig styringssystemet med prototypen Grasshopper.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter