VIDEO Forsvaret tester usynligt supervåben mod terror

Alt elektronisk udstyr i et område kan blive ødelagt på sekunder ved hjælp af mikrobølger.

Man kan scanne alle mennesker og ting i lufthavnen og på stationen for at undgå terror.

Men hvad hvis terrorister kommer kørende med brændstoffer i bil eller binder en bombe på en drone og lader den flyve over mod målet?

Forsvaret i Danmark er sammen med kolleger i Norden i gang med at teste et avanceret tysk våben – HPEM - der udsender korte elektromagnetiske pulser på under 100 nanosekunder.

Lammer elektronisk udstyr som ved lynnedslag

- Våbenet kan forstyrre elektronisk udstyr i blandt andet biler, computere og overvågningssystemer, så man på få sekunder stopper en potentiel trussel, siger civilingeniør og seniorforsker Ernst Krogager fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse til Videnskabsmagasinet på DR3.

Våbenet kan være i en kuffert og består af en slags pulsgenerator, der kan generere en kort og meget kraftig puls, der kan lamme elektronisk udstyr ligesom et lynnedslag i det område, som våbenets antenne når.

- De elektroniske kredsløb, der styrer tændingen og motorgangen, bliver påvirket, så motoren stopper. Det kan sammenlignes med, at styreelektronikken bliver grillet eller slukket af de korte elektromagnetiske pulser. Og så vil man potentielt kunne redde liv, siger Ernst Krogager.

Oplev hvordan

Våbenet er ikke hemmeligt som sådan, men selve opbygningen af teknologien er hemmelig.

I Videnskabsmagasinet på DR3 torsdag aften klokken 21:30 tester reporteren våbenet sammen med Ernst Krogager på en billig, gammel bil og en drone.

Facebook
Twitter