VIDEO Ildkugle er formentlig faldet ned over Sverige

De første meldinger tyder på, at den ildkugle, der i aftes kunne ses i Danmark, endte i vores naboland.

Fra Nordjylland til København kunne mange danskere i aftes omkring klokken 18.30 observere en ildkugle på himlen.

Det fik astrofysiker på Planetariet Tina Ibsens mailboks til at bugne af henvendelser. Omkring 400 beskeder havde hun fået i aftes.

Og meget peger ifølge Tina Ibsen på, at ildkuglen er landet i vores naboland mod øst.

- Da vi har fået henvendelser fra Nordjylland til København, tyder de første pejlinger på, at den er faldet ned over Sverige. Hvis det for eksempel foregår i Tyskland, ville man kunne se ildkuglen i det sydlige Danmark, men her har vi kunnet se den i hele landet, siger hun til DR Nyheder.

Baseret på de mange dataoplysninger, som danskerne har kunnet taste ind på Planetariets side ildkugle.dk, vurderer Tina Ibsen, at ildkuglens bane har bevæget sig fra Øresund og henover Sverige, og at den til at starte med har haft en højde på omkring 64 kilometer og derefter bevæget sig ned til 32 kilometer over jordens overflade.

Her ses ildkuglen over Holte på Sjælland:

Lille sandsynlighed for at finde rester

Men der er ikke umiddelbart grund til at valfarte mod Sverige for at finde rester fra ildkuglen, fortæller Tina Ibsen. Det skyldes, at der ikke har været noget såkaldt overlydsbrag.

Et overlydsbrag er en susende lyd, som man i nogle tilfælde kan høre umiddelbart efter, at en ildkugle har vist sig på himlen. Men en sådan lyd er ikke nævnt i de mange mails, Tina Ibsen har modtaget.

- Vi kommer nok ikke til at finde meteorstykker i Sverige. Der har ikke været overlydsbrag, og derfor er der ikke tegn på, at man vil kunne finde noget, siger hun.

Havde der været et overlydsbrag, ville man kunne have hørt det i København, vurderer Tina Ibsen.

Ildkuglen har ifølge Tina Ibsen sandsynligvis været et stort stjerneskud, som er et stykke sten ude fra rummet, som kommer ind i jordens atmosfære. Idet den kom ind i atmosfæren, er den imidlertid blevet så varm, at den er fordampet. Dermed vil der ikke være nogen meteorrester at finde.

Facebook
Twitter