VIDEO Japan tester nyt tsunami-forsvar

Et japansk forskningscenter har fået en ny facilitet, der skaber tsunami-bølger for at teste de nybyggede dæmninger omkring atomkraftværkerne i hele landet.

I marts 2011 blev Japan ramt og rystet af et jordskælv og en efterfølgende tsunami, der især gik hårdt ud over atomkraftværket Fukushima, som efterfølgende har lækket flere hundrede ton radioaktivt vand.

Lært af skade har forskningscentret Central Research Institute of Electric Power Industry tæt på Tokyo således installeret en facilitetder skal øge kendskabet til tsunamiers ødelæggende potentiale.

Faciliteten består af en 20 meter lang og fire meter bred pool, hvor der genereres bølger, som kan rejse sig med syv meter i sekundet, hvilket svarer til hastigheden for den tsunami, der ramte det nordøstlige Japan i marts 2011.

Der kan ligeledes genereres kontinuerlige bølger så høje som to meter i tre minutter af gangen, for at simulere forskellige bølgeformer.

Forskere på forskningscentret vil teste flere typer af bølgebrydere og studere styrken af kollisioner mellem drivende objekter under en tsunami.

Ifølge forskerne vil disse eksperimenter bidrage til at sikre sikkerheden på atomkraftværkerne i fremtiden.

Se en demonstration af Japans tsunami-generende pool i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk