VIDEO Milliardær og Stephen Hawking vil finde liv i rummet

Den russiske milliardær Yuri Milner vil bruge 100 millioner dollars på at finde intelligente signaler blandt radiobølger og laserstråler. Projektet støttes blandt andet af Stephen Hawking.

Den russiske milliardær og fysiker Yuri Milner og stjerneforskeren Stephen Hawking, præsenterede i dag projektet Breakthrough Initiative, der vil bruge 700 millioner kroner på at lede efter intelligent liv i universet.

I 1960 lancerede radioastronomen Frank Drake SETI - the Search for Extraterrestial Intelligence - men her 55 år efter, har vi stadig ikke fundet det mindste spor.

En af grundende til de manglende resultater, er konstante problemer med økonomien. SETI-projektet har svært ved at finde midler, for de har svært ved at præsentere håndgribelige resultater.

Det vil den russiske milliardær Yuri Milner, nu lave om på.

Investerer 100 millioner dollars

I samarbejde med netop Frank Drake og en lang række andre forskere, heriblandt Stephen Hawking, annoncerede den tidligere teoretiske fysiker (Yuri Milner er uddannet partikelfysiker) i dag, at han vil investere 100 millioner dollars i jagten på det ultimative spørgsmål: Er vi alene?

- Vi vil bringe en Silicon Valley-tankegang ind i søgningen efter intelligent liv i universet. Vores tilgang til dataene bliver åben og vi vil bruge sociale netværks evner til at løse problemer, sagde Yuri Milner ved lanceringen af Breakthrough Listen, som projektet kaldes.

- Der kan være meddelelser fra stjernerne, som flyver igennem dette rum, og igennem os, lige nu. Det giver mig stadig gåsehud. Jagten på intelligent liv er et stort eventyr. Breakthrough Listen giver det eventyr et kæmpe løft, tilføjede SETI's fader, Frank Drake.

Adgang til kæmpeteleskoper

Projektet, der hedder Breakthrough Initiative og skal vare ti år, virker imponerende ambitiøst.

Yuri Milner lover i pressematerialet, at projektet blandt andet er sikret adgang til de to kæmpeteleskoper, Green Bank Telescope i USA og Parkes Telescope i Australien.

Søgningen bliver 50 gange så følsom, som tidligere SETI-projekter og vil dække et ti gange så stort område af himlen - og skanne fem gange så stort et spektrum, 100 gange hurtigere.

Lick Telescope, der også kaldes Automated Planet Finder, skal samtidig lede efter optiske signaler - i form af laserstråler - fra rummet.

Vil undersøge en million stjerner

Ifølge pressematerialet skal pengene blandt andet gå til at undersøge den million stjerner, der er tættest Jorden.

Hele Mælkevejen og specielt galaksens centrum skal skannes for signaler, ligesom de 100 nærmeste galakser bliver undersøgt.

Teleskoperne skulle være følsomme nok, til at kunne opfange signaler med styrker helt ned til almindelige radarer og svage lasere.

Tilgængeligt for offentligheden

Projektet kommer naturligt nok til at generere enorme mængder data. Men alt indsamlet materiale bliver fra starten tilgængeligt for offentligheden, lyder det fra Yuri Milner.

Holdet bag vil skabe open source software, der skal sortere i de store mængde data. Softwaren bliver tilgængelig for alle, som også opfordres til at forbedre og bruge den.

Projektet vil bruge SETI@home's ni millioner deltageres computere til at sortere og analysere de enorme mængder data.

SETI@home er et gammelt crowdsourcing-projekt, hvor almindelige mennesker donerer computerkraften fra pc'en derhjemme, så astronomerne kan analysere de store mængder radiosignaler, som hele tiden opfanges.

Tilsammen bliver de mange computere en kraftig supercomputer.

Computerprogrammet SETI@home har i mange år gjort det muligt for almindelige mennesker at deltage i jagten på intelligent liv. (© en.wikipedia.org- Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0)

Meddelelse til fremmede civilisationer

Hvis der er bid, har Yuri Milner og hans folk også tænkt på det.

Projektet er nemlig inddelt i to. Den første del, der skal lytte efter intelligent liv, er Breakthrough Listen.

Den anden del hedder Breakthrough Message og er en "international konkurrence om at konstruere en besked, der repræsenterer menneskeheden", som den beskrives i pressemeddelelsen.

Den skal på et tidspunkt sendes til andre civilisationer - når eller hvis vi altså finder dem.

Facebook-milliardær og fysiker

Yuri Milner har tjent sine mange milliarder på at investere i sociale medie-virksomheder, som Facebook og Alibaba, men hans virkelige interesse er, hvis man skal tro ham selv, videnskab.

Han har tidligere været med til at starte Breakthrough Prize Foundation, som hvert år donerer tre millioner dollars - og en statue designet af Olafur Eliasson - til forskere i tre forskellige kategorier.

Men nu fokuserer Yuri Milner altså formuen på jagten efter intelligent liv.

Og han støttes uforbeholdent af Stephen Hawking:

- Jeg er en stærk støtte af Breakthrough-initiativerne og jagten på udenjordisk liv.

FacebookTwitter