VIDEO NASA kortlægger tyngdekraften på Mars

Tyngdekortet skal gøre det lettere for fremtidige rumskibe at gå i kredsløb om planeten.

Nye undersøgelser foretaget af NASA og MIT giver et helt unik indblik i hvordan Mars er opbygget.

Målinger fra tre forskellige fartøjer ligger til grund for det mest detaljerede kort over tyngdekraften på Mars til dato.

- Tyngdekort giver os mulighed for at kigge ind i planeter, lidt ligesom en læge bruger røntgen til at kigge ind i en patient, siger Antonio Genova fra MIT.

- Det nye tyngdekort vil være en stor hjælp ved den fremtidige udforskning af Mars, for en større viden om planetens tyngde-afvigelser kan hjælpe med en mere præcis placering af rumskibe i kredsløb om Mars.

Mars har en flydende kerne

Kortets høje opløsning har allerede gjort forskerne klogere på Mars opbygning.

Ved at undersøge hvordan Mars to små måner udøver tidevandskræfter på planetens skorpe, kunne forskerne også bekræfte, at Mars har en ydre kerne af flydende og smeltet sten.

Kortet blev konstrueret ved at bruge afstandmålinger og såkaldt Doppler data fra de tre fartøjer Mars Global Surveyor, Mars Oddyssey og Mars Reconnaissance Orbiter, data som blev indsamlet af NASA's Deep Space Network.

Som alle andre planeter er Mars tyngdekraft "bulet" og det får "trækket" i fartøjer, der kredser om planeten til at ændre sig.

Tyngdekraften trækker mere i rumskibet, når det befinder sig over et stort bjerg og lidt mindre når det er over en kløft.

De små afvigelser i kredsløbet har forskerne brugt til at bygge kortet over den røde planets tyngdefelter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk