VIDEO Odder går i sjællandsk kamerafælde

Mens bestanden af oddere er på fremmarch i Jylland, har der indtil nu været tvivl om dens sjællandske tilstedeværelse.

28. maj, klokken 2 om natten trådte den flotte odder på videoen herover ind foran et af de vildtkameraer, som Statens Naturhistoriske Museum har opstillet ved Åmosen på Vestsjælland. Det kan enten være en af tre jyske oddere, som Danmarks Naturfredningsforening satte ud i området sidste år, eller være et ægte sjællandsk eksemplar, som i så fald tilhører en meget lille bestand. Det fortæller adjunkt og kurator for havpattedyr på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet Morten Tange Olsen til DR Viden. Han står sammen med lektor Peter Rask Møller i spidsen for vildtkamera-projektet.

Han vil ikke spå om hvad der er størst sandsynlighed for, men fortæller at kameraet er placeret 20-30 kilometer fra hvor odderne blev sat ud. - Jeg må indrømme at jeg ved det ikke, men hvad er chancen for at de lige kommer forbi, siger han.

Første håndgribelige odder i 45 år

Man skal 45 år tilbage i tid, før der sidst blev set et håndgribeligt bevis for oddere på Sjælland, forklarer han. Der har i mellemtiden været fund af ekskrementer fra oddere - blandt andet fra Åmosen, men der har ifølge Morten Tange Olsen været sået tvivl om prøvernes ægthed. Derfor er det måned gamle fund lidt af en begivenhed. I begyndelsen af 1980’erne var odderen nærmest udryddet i Danmark, men er efter en betragtelig indsats gået kraftigt frem i Jylland, hvor den er repræsenteret fra syd til nord. Oddere er primært nataktive, lever af fisk og er naturligvis totalfredede i Danmark.

FacebookTwitter