VIDEO Oplev Tycho Brahe få snittet næsen af - 400 år forskudt

Fægteduel ender blodig for videnskabsmanden, der lægger forældet horoskop.

Æren var vigtig for adelsmanden Tycho Brahe, der samtidig var videnskabsmand og bestemt ikke ville være til grin blandt andre adelsfolk. Det førte i 1566 til en duel. Se klippet her - hvor skuespilleren Kristian Høgh Jeppesen spiller Tycho Brahe.

I dag vil de færreste af os tænke på astronomi og astrologi samtidigt. Men sådan var det før i tiden.

Den danske videnskabsmand Tycho Brahe var i 1500-tallet en af verdens førende videnskabsmænd. Han var ekspert i astronomi, og han var kongens astrolog, og han skulle derfor lægge horoskoper og tolke varsler om fremtiden.

Faktisk kostede kombinationen af hans korte lunte, en måneformørkelse og astrologien ham et stykke af næsen i 1566. Den historie fortæller DR K i aften klokken 21:30 i programmet Store Danske Videnskabsfolk - Tycho Brahe. Se videoen i toppen af artiklen.

Horoskop for død sultan

Tilbage i 1500-tallet hang astronomi og astrologi tæt sammen. Og måneformørkelser havde særlig betydning for horoskoper.

Den store danske videnskabsmand Tycho Brahe var blandt de førende videnskabsmænd. Han var samtidig kongens astrolog, og hans arbejde indebar derfor også at lægge horoskoper og tolke varsler om fremtiden.

Han benyttede en måneformørkelse den 28. oktober 1566 til at forudsige, at den tyrkiske sultan Suleiman den Prægtige snart ville dø. Det var lidt skidt, for sultanen var netop død. Og Tycho Brahe blev til grin.

Fægteduel for at afgøre æren

Om det var den begivenhed, der var årsag til det, er uvist, men i hvert fald blev han uvenner med adelsmanden Mannerup Parsberg kort efter om, hvem der var klogest. De måtte ud i en blodig fægteduel for at afgøre æren.

Efter duellen måtte Tycho Brahe bære næseprotese resten af sit liv.

Se videoen i toppen af artiklen eller herunder. Og hør resten af historien om Tycho Brahe onsdag aften klokken 21:30 i Store Danske Videnskabsfolk på DR K.

Facebook
Twitter