VIDEO Ph.d. Cup: Lars vil redde mænd fra prostatakræft

Forskningsformidling: Mød læge Lars Boesen, der er én af de fem finalister i DR og Informations konkurrence Ph.d. Cup 2016.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd. Hvert år kommer der omkring 4400 nye patienter til.

I dag kan der gå mange måneder med blodprøver og talrige vævsprøver taget med hjælp af ultralydsbilleder til, før læger finder frem til, om der er tale om kræft.

På Herlev og Roskilde Hospitaler bruger læge og urolog Lars Boesen og hans kolleger en ny metode i diagnosticeringen, så ventetiden kan nedsættes til 1-2 uger.

- Når vi benytter en speciel MR-scanningsteknik, kan vi se, om der er tegn på overset betydningsfuld prostatakræft, og om der er behov for at få taget prøver i det hele taget. Vi kan så nøjes med et par enkelte fra selve kræftknuden og ikke spredehagls-biopsier, som vi ellers tager. Det har samtidig den fordel, at vi ofte ’overser’ de mange fredelige tilfælde, hvor sygdommen ikke udgør nogen fare, siger Lars Boesen.

Ph.d. Cup-showet på DR2 lørdag klokken 20

Lars Boesen er én af de fem finalister i Ph.d. Cup 2016, som DR arrangerer sammen med dagbladet Information for at øge fokus på god forskningsformidling.

Kig med lørdag den 16. april 2016 på DR2 klokken 20, hvor Lars Boesen dyster mod læge Ida Donkin, antropolog Anne Mia Steno, lingvist Justin Markussen-Brown samt eksperimentel fysiker Morten Kjærgaard om at forklare sin forskning på tre minutter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk