VIDEO Se danskernes besked til en fremmed planet blive sendt af sted

Eksistens på P1 bad danskerne om beskeder til en fremmed stjerne. Nu er beskeden til HR 8832 sendt af sted fra et radioanlæg i Finland.

Beskeden er sendt afsted til stjernen HR 8832 i stjernebilledet Cassiopeia. Systemet er hjemsted for flere exoplaneter.

Den 25. oktober sendte P1LiveX direkte i TV og fra DR's koncertsal. En del af Eksistens på P1's show handlede om, at danskerne kunne få lov at sende en hilsen ud i rummet.

Nu er beskeden blevet sendt afsted mod stjernen HR 8832, der befinder sig i stjernebilledet Cassiopeia, 21,25 lysår væk.

Beskeden blev afsendt fredag den 13. november af forskere fra Sodankylä Geofysiske Observatorium i Finland.

Der går nu 21,35 år før signalet er nået frem, og mindst det samme tidsrum før vi kan håbe på at få et svar tilbage - en gang i sommeren 2058.

Stjernen HR 8832, der også kaldes Gliese 892, er - på trods af den store afstand - en af vores nærmeste naboer. Stjernen er rødlig og omkring den kredser mindst seks planeter. To af planeterne befinder sig endda i en afstand fra stjernen, hvor flydende vand kan eksistere.

To af planeterne ser ud til at være af samme type som Jorden. De er klippeplaneter, som har en fast overflade, og måske endda oceaner af flydende vand på overfladen.

Stjernen HR8832 befinder sig mere end 21 lysår væk og er en del af stjernebilledet Cassiopeia. Omkring den kredser mindst seks planeter. (© Aarhus Universitet)

En af få beskeder til universet

Hilsnerne blev indsamlet før og under P1LiveX i samarbejde med Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet, som i samarbejde med DRs P1 har arrangeret udsendelsen af signalet, og har skrevet en introduktion til hilsnerne fra danskerne.

P1 Eksistens og Aarhus Universitet er med beskeden kommet med i en meget eksklusiv gruppe, som i tidens løb med vilje har sendt beskeder ud i verdensrummet.

Det første signal, rettet mod en eventuel modtagercivilisation på en fremmed planet i et andet planetsystem blev sendt ud fra kæmpeparabolen på Arecibo-observatoriet på Puerto Rico i 1974. Beskeden var 3 minutter lang og blev sendt ved en bølgelængde på 12,6 cm.

Signalet er skrevet på dansk, da der ikke er nogen grund til at oversætte hilsnerne til noget andet sprog.

Radiosignalet sendes med en frekvens, som vil kunne række rigtig langt ud i rummet - og det bliver sendt mange gange, for at sikre, at en eventuel modtager har fået det hele med.

Se videoen af beskeden, der sendes af sted fra det snedækkede Finland, øverst i artiklen.

Facebook
Twitter