VIDEO Se Junos historiske optagelser af Jupiter og de fire måner

Rumsonden gik tidligt i morges i kredsløb om solsystemets største planet. Se hvad sonden så på vej derud.

Tidligt i morges gik rumsonden Juno i kredsløb om Jupiter efter en fem år lang rejse og næsten tre milliarder kilometer.

På vej dertil tog Juno billeder, og før man slukkede kamera og videnskabelige instrumenter i torsdags for at beskytte dem under den dristige kredsløbs-manøvre, nåede Juno at fange dette historiske syn.

På videoen kan du se Jupiter synlig sammen med de fire måner Callisto, Ganymedes, Europa og Io.

Månerne blev opdaget i 1610 af videnskabsmanden Galileo Galilei.

Ganymedes er solsystemets største måne. Europa har forskerne store forventninger til, fordi man mener, at der under dens iskappe gemmer sig et stort hav med enorme tidevandsbølger, og man håber, at vandet rummer liv.

KORT OM JUNO-MISSIONEN

  • Rumsonden Juno blev opsendt den 5. august 2011.

  • Juno fløj forbi Jorden i oktober 2013 for at få hjælp af Jordens tyngdekraft og centrifugalkraften for at komme ud til Jupiter.

  • Juno ankommer til Jupiter natten til den 5. juli 2016 dansk tid og går i kredsløb.

  • Juno skal kigge dybt ind i Jupiters atmosfære for at måle sammensætning, temperatur, skybevægelser og kortlægge Jupiters magnetiske felter, tyngdekraftsfelter samt strålingsbælter. Man håber, at missionen forbedrer vores forståelse af solsystemets begyndelse.

  • DTU Space har leveret udstyr til navigation i form af stjernekameraer, der fungerer som kompas samt bidraget til videnskabeligt måleudstyr til brug i magnetometrene ombord. DTU Space deltager også i missionens videnskabelige arbejde.

  • DTU fra Danmark og et italiensk hold er de eneste udenlandske deltagere i selve Juno, mens mange andre forskningsinstitutioner er klar til at behandle data, der kommer retur fra Jupiter.

  • Juno-fartøjet vil kredse om Jupiter i 20 måneder og nå omkring den gigantiske gasplanet 37 gange. Missionen slutter i februar 2018, når Juno sendes ind i Jupiter og brænder op i atmosfæren.

  • Juno er opkaldt efter guden Jupiters kone, Juno, i den romerske mytologi. Guden Jupiter skjulte sig i en sky, men Juno kunne se gennem skyen.

  • Juno har tre små Lego-figurer i aluminium med ombord: Juno, Jupiter og videnskabsmanden Galileo Galilei, der opdagede Jupiters fire første kendte måner gennem et teleskop i 1610.

Kilde: NASA og DTU Space

Facebook
Twitter