VIDEO Stiv eller skæv? Hvad er værst?

Videnskabsmagasinet på DR3 tester, hvordan alkohol og skunk påvirker kroppen.

Stoffer påvirker kroppen vidt forskelligt. Det har man hørt før, men Videnskabsmagasinet på DR3 går et skridt videre og viser, hvordan kroppen reagerer på at være påvirket.

Reporteren Katrine lægger krop til eksperimentet, hvor hun dels drikker sig fuld i alkohol, dels ryger sig skæv med skunk, der er en form for cannabis.

Videnskabsmagasinet har haft Katrine en tur i Amsterdam i Holland, hvor det er tilladt at ryge skunk, ligesom hun har været en tur på bodega i København for at drikke sig stiv. Og undervejs har hendes kolleger taget sig af hende og udsat hende for fem identiske opgaver hver sted, mens kameraet har filmet.

Hun har fået testet sin balanceevne, kortidshukommelse, evnen til at tale, den logisk/matematiske intelligens og hendes kreativitet. Undervejs har Videnskabsmagasinet fået hjælp af Tina Horsted, overlæge på Neurocentret på Rigshospitalet til at fortolke Katrines evner som stiv og som skæv.

Se mere i videoen øverst i artiklen. - Bemærk, at forsøget IKKE opfordrer unge til at ryge skunk eller drikke sig fuld i alkohol, men udelukkende viser forskellen på, hvordan kroppen påvirkes her og nu af de to stoffer.

Husk rækkefølgen og hold balancen

Først tester Videnskabsmagasinet Katrines korttidshukommelse ved hjælp af et såkaldt stødspil, hvor hun skal huske rækkefølgen på nogle blinkende lamper, ellers får hun et stød. Katrine er ikke god til at huske hverken som fuld eller som skæv.

- Men det ser ud til, at hun tydeligere kan mærke stødet der, hvor hun er skæv. Det passer godt med, at reaktionsevnen går ned, når man er fuld, siger Tina Horsted.

En balancekrævende yogaøvelse er heller ikke hendes kop te med alkohol i blodet, for hun kan slet ikke holde balancen.

- Alkohol går ind og påvirker lillehjernen, der hvor en del af de motoriske funktioner sidder. Og her ser man meget tydeligt, at koordinationsevnen er fuldstændig væk der, hvor hun er fuld, siger Tina Horsted.

Byg en Lego-figur

I det 3. forsøg tester man Katrines logisk/matematiske intelligens ved, at hun skal bygge en lille Lego-figur.

Der skal hun både tænke abstrakt og kunne modtage en instruktion og omsætte den til en rationel handling. Mens det er svært for hendes som fuld, er hun mere koncentreret med cannabis i blodet.

- Det svarer godt til, at cannabis går ind og påvirker følelseslivet og oplevelserne, så hun bliver lidt mere intens, siger Tina Horsted.

- Der, hvor Katrine er fuld, kan hun ikke forstå opgaven. Når hun får en information og en opgave, kan hun ikke omsætte dem til handling. I stedet begynder hun at diskutere irrationelt. Havde hun været ædru, ville hun bare have samlet figuren, siger overlægen.

Lav en ko af ler

I det 4. forsøg tester man Katrines kreativitet. Hun får noget ler og skal lave en ko. Der hvor hun er skæv, dufter hun til leret og forholder sig til leret. Mens hun som fuld ikke er interesseret i opgaven. Den virker meningsløs for hende. Og hun udviser heller ikke stor kreativitet.

Som skæv glemmer Katrine dog opgaven, og går i stedet i gang med at lave en bil med store hjul i stedet for en ko.

- Det er fordi, hun ikke kan huske, hvad opgaven var oprindeligt. Og det svarer også til dét, som man ved, nemlig at skunk går ind og påvirker korttidshukommelsen, så man heller ikke kan tænke længere tilbage. Derfor er den opgave, hun fik for et halvt minut side, forsvundet. Men hun beslutter sig så bare for at lave noget andet, siger Tina Horsted.

Kække Kæppe Knækker Næppe …

Sidste test er artikulation – altså hendes evne til at tale rent.

Og der kan vi andre upåvirkede såmænd også let snuble i sætningen: Kække Kæppe Knækker Næppe.

Den fulde Katrine må give op. Hun kan ikke få ordene frem. Mens den skæve Katrine klarer det langt bedre.

- Hun er ikke så påvirket i de motoriske funktioner, som der hvor hun er stiv. Så der sker det samme, som der gjorde, da hun skulle holde balancen, siger Tina Horsted.

Se videoen i toppen af artiklen og se mere om stoffer i Videnskabsmagasinet på DR3 klokken 21:30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk