VIDEO Tud bare – det hjælper mod kærestesorg

Tårer får kroppen til at frigive stresshormoner, og det gavner dig, hvis du er ulykkelig over et brud med en kæreste.

Hvis du oplever kærestesorg - så græd. Det hjælper.

For når du er ked af det, pumper din krop kemikalier og hormoner rundt, blandt andet stresshormonet kortisol, som er med til at gøre dig udmattet og urolig, når du har kærestesorg.

De kemikalier kan du rense ud, når du græder. Og på den måde giver gråd dig en bedre fornemmelse i kroppen.

Når du græder, giver tårerne samtidigt udtryk for, at du har fået nok, og at du har brug for omsorg og trøst. Derfor kan det føles som en lettelse, når du græder ud på en vens skulder.

Se mere i videoen øverst i artiklen

Videnskabelige kærestesorgs-forsøg

Grådens betydning kan du høre mere om i programserien Kærestesorgens DNA på DR3, der i fire programmer går tæt på, om hjertet virkelig er knust eller bare føles sådan.

I programmerne følger vi Anders, Kristian og Olivia, der har doneret deres kærestesorger til videnskaben og bliver udsat for otte forsøg fra hjerne til hjerte for at finde ud af, hvad der sker med os, når vi har kærestesorg.

Broken heart-syndromet

Hvis man har kærestesorg, kan det blandt andet føre til, at man får Broken Heart-syndromet som betyder, at hjertet lammes. Og tilstanden kan føre til døden, hvis det er rigtigt voldsomt.

Undervejs i programmet viser læge og hjerteforsker på Rigshospitalet Thomas Emil Christensen, hvordan man kan se hjertets status.

De tre testpersoner fortæller, at de har oplevet smerter i hjertet og besvimelse, og de følte, at blodet løb væk fra kroppen. Til deres lettelse viser det sig, at ingen af dem har syndromet. Men det har de måske haft.

- Hvis en person er kommet til os, efter at Broken Heart-syndromet er gået over, kan vi ikke se, om det har været der, eftersom det ikke efterlader nogle spor i hjertet. Så vi kan ikke udelukke, at de har haft det på et tidspunkt, siger Thomas Emil Christensen.

Se mere i programmet Kærestesorgens DNA, hvor man også undersøger, hvordan personerne er påvirket psykisk af kærestesorgen.

Facebook
Twitter