VIDEO Videnskaben slår fast: Derfor skal svømmere barbere sig

Videnskabsmagasinet på DR3 går tæt på konkurrencesvømmeren Christians kropsbehåring for at se, hvor meget hår betyder for præstationen.

Når tv viser klip fra store svømmekonkurrencer, ser vi billeder af totalt atletiske og glatbarberede svømmere. De glider let gennem vandet som fisk, og tætsiddende svømmetøj gør sit til, at modstanden er reduceret. Det samme gør kropsbarbering.

Videnskabsmagasinet på DR3 har besøg Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og fået forklaringen på, hvor meget barbering af hår på arme og ben (og brystkasse) betyder for farten.

Det er en hel del, viser forsøget som lektor Nikolai Nordsborg udfører med konkurrencesvømmeren Christian Overgaard. Se videoen øverst i artiklen og se videoen med konklusionerne lidt længere nede i artiklen.

To forskellige forsøg med modstand og iltoptag

I Videnskabsmagasinet rigger Nikolai Nordsborg udstyr an ved instituttets testbassin, og så udfører han og svømmeren to forskellige forsøg før og efter barbering, hvor der bliver målt modstand i vandet og energiomsætning.

I første forsøg skal svømmeren ligge helt vandret og stille i vandet og bare holde fast i en snor, mens vandet bliver sendt ind imod ham forfra. Man kan så måle, hvor megen modstand hans krop laver ved at se, hvor meget vandet trækker i ham.

Ved andet forsøg får svømmeren en maske med snorkel på, hvor man måler luften, han indånder og puster ud. Ud fra det kan man se, hvor megen energi han omsætter ved en given hastighed, hvor han ikke bliver udmattet.

Markant forskel før og efter barbering

- Hvis det skal kunne betale sig for svømmeren at barbere kroppens hår af, skal vandet trække mindre i ham efter barberingen, ligesom der skal være en lavere energiomsætning, så han på den måde har et større reservelager af energi til at svømme hurtigt, forklarer Nikolai Nordsborg.

Testresultaterne taler sit tydelige sprog. Vandmodstanden er reduceret med seks procent efter barberingen, mens iltoptagelsen er markant forbedret med næsten 20 procent.

- Hvis du forestiller dig vandmolekylet, der kommer strømmende hen ad huden, så vil det være som at ramme et træ, hver gang et enkelt molekyle møder et hår. Når man fjerner håret, kan vandmolekylet strømme uhindret langs huden, og så er modstanden nedsat, forklarer Nikolai Nordsborg.

- Dét, at svømmerne shaver sig til konkurrencerne, er en forudsætning for, at de kan være med til at svømme om medaljerne, siger han.

Se afslutningen på forsøget i videoen herunder. Bemærk, at artiklen forsætter efter videoen.

Svømmeren er vant til at barbering

Christian Overgaard har barberet sig op til svømmekonkurrencer i årevis.

- Lige siden man var 13 år og fik hår på arme og ben, har træneren stået ved siden af bassinet og sagt, at håret skal af. Tallene viser, at der er en grund til, at man får det at vide, siger Christian Overgaard.