VIDEODAGBOG Ulven kommer!

DR har sendt fotograf Lars Ostenfeld til Spanien for at finde ulve. Han vil finde ud af, om det kan lade sig gøre at leve med vilde ulve i naturen. Men når han at finde en ulv, inden han skal hjem ? Dette er sidste afsnit i serien.

Fotograf Lars Ostenfeld er taget til Spanien for at se på vilde ulve. Men han har ikke set nogen endnu, så i dag skal det lykkes.

Jeg er her sammen med Freddy Wulff for at spotte en ulv. Og vi har ikke set en endnu.

Det er tidlig morgen. Jeg har sovet dårligt. Ikke kun på grund af min værelseskammerat Freddy har snorket højlydt, men fordi tricket, der fik ham til at holde op, var at åbne et vindue, så der blev hundekoldt.

Minusgrader i rummet, fik ham til at vende sig!

Den egentlige grund var den årlige byfest. Og dér går man til den, skulle jeg hilse at sige. De sidste og mest standhaftige er stadig ikke gået hjem.

De står i en tæt klynge rundt om den spontant opsatte bar på torvet.

Ikke til fest

Musikken brager derudaf fra de opstillede højttalere. Vi passerer. Vi er ikke interesserede i festlighederne.

Vi skal på ulvejagt, eller rettere ulvesafari. Vi sidder tæt i bilen. Freddy og jeg. To fra Portugal og en fra England. Vi kører ikke mere end et par kilometer ud af byen da bilen svinger skarpt til venstre og ned af en grusvej. Vi bremser.

I lysets skær kan jeg se Freddy fjerne en afspærring, der markerer, at vi nu kører ind i privat område. Vi fortsætter langsomt ud af grusvejen og prøver at undgå de store huller på vejen. Et kvarter senere parkerer vi.

Vi begynder at vandre og vores guide siger at vi skal være stille. Fra nu af er det kun hvisken og tegn med hånden.

Ulvene har reddet byen

Der går historier om at ulvene har reddet byen. Reddet hotellet. Baren, restauranten, bageren og den lokale købmand.

Da krisen begyndte i 2008 var hotellet ved at lukke. Nu blomstrer det. Det er topmoderniseret og har fået elevator, og restauranten blevet genopbygget. Folk kommer her for at vandre i bjergene, cykle og se på vilde dyr.

Bjørne og vildkatte er på deres ønskeliste. Men øverst er det ulven, der tiltrækker mest. Ulvesafari er grunden til den økonomiske opvækst.

I en mosklædt lysning indrammet af mindre grantræer med dug på læsiden står vi. Freddy og jeg. 16 Portugisere støder til. Uopsigtsvækkende i naturgrønt tøj. Der er turister, der gerne vil se vilde ulve. I år har ulvesafarier i området genereret omkring 1,5 millioner danske kroner.

Da de startede med at tilbyde turister at se vilde ulve for fire år siden, kom der kun 60 personer. I år har der været over 300, og alene de 16 fra Portugal har til sammen betalt 21.000 danske kroner for tre dages safari.

Vi får at vide, at vi skal holde øje med bjerget på den anden side. Især skal vi holde øje med buskene omkring det døde træ, der ligger på jorden. Der blev der spottet en ulv i går. Tågen gør det svært at se. Den danner et ugennemsigtigt tykt tæppe mellem os og dem.

Lobo, lobo

Vi er alle stille. Det eneste vi hører mens vi venter, er musikken. Der dunker en dyb basrytme nede fra byen. Det er lidt komisk at vi står her og betragter den vilde natur, mens byen og menneskernes indtræden høres så tydeligt.

Vores guide siger, det nok er for sent nu. Kulden bider og tågen isner. Glimter lidt på grenene. Der står vi. Forfrosne og i spænding. Skal vi gå hjem? Var det et par øjne? Hver bevægelse bliver afklaret. Er det bare en busk, eller er det en busket hale? Vi holder alle øje. De snu bæster kan være lige uden for billedrammen i mit kamera.

Men så sker der noget:

'Lobo', udbryder vores guide, og behersker sig så.

Freddy og jeg reagerer straks. Lobo betyder Ulv.

- Ved det døde træ, siger han.

Jeg søger med mit kamera. Jeg får travlt med at zoome ind, stille skarpt og sørge for at optage. Og der, En gråbrun ulv kommer sidelæns i let løb igennem lysningen.

Endda med hvalpe

Jeg har set min første vilde ulv. Den er nok omkring 700 meter væk fra os. Selv om den er langt væk, føler jeg, at der er øjenkontakt. Det er en intens oplevelse. Det er en han. Da den lægger sig ned, ud for det døde træ springer en ulvehvalp ind i billedet. Den har fart på. Og der er flere. I alt ser vi to voksne ulve og tre hvalpe.

Vores guide hvisker, at en af hvalpene er fra sidste år. Rigtigt nok, den er lidt større end de andre. Hvalpende leger og tonser rundt. Op på det døde træ. Ned igen. Ind i busken. Ud igen. Væk er de. Og der er de igen. Alt i mens de voksne ulve soler sig.

Under 200 meter væk - i dalen hvor der er grønt græs, kommer en kronhjort ud af busken. Det er utroligt hvor mange kronhjorte jeg tilsammen har set på turen. Her er tilsyneladende mad nok. Både til den, og til ulvene. 30 minutter senere er det slut. Ulvene forsvinder lydløst og alt er stille.

Levende ulve er penge værd

På vej tilbage til hotellet med gæsterne fra Portugal, Englænderen, Freddy og jeg, slår det mig: En død ulv giver 1200 euro. Dem, vi så i dag i live, har givet langt mere. Og i morgen giver de igen. Og dagen efter... Der er penge i levende ulve!

Freddy har hjulpet mig med at finde lidt data om hvorvidt ulve rent faktisk har angrebet mennesker i Spanien. Og ja, det har de faktisk

  • 1. angreb: 25. juni 1957: Ulveangreb to fem-årige drenge. Een slap væk, een blev dræbt.

  • 2. angreb: 22. juli 1958: Angreb dreng, men voksne jagede ulven væk.

  • 3. angreb: 21. juni 1959: Angreb to fireårige drenge. En af drengene blev dræbt. Ulven jaget bort.

  • I august 1959 blev to ulve skudt i området, derefter ikke flere angreb på mennesker.

  • 3. juli 1974: ulv angreb 13-årig pige, der arbejdede i marken med 59-årig kvinde. Ulven bed pigen i brystet og kvinden i hånden, inden de fik den jaget væk.

  • 4. juli 1974: snuppede en ulv (måske den samme) en 11 måneder gammel baby, der lå tæt ved arbejdende voksne i marken. De løb efter ulven, der havde babyen i flaben. De fandt noget tid efter det døde barn i et krat.

  • 10. juli. 1974: En ulv snuppede en tre-årig, der var sammen med en ældre kvinde. Hun løb efter ulven, men den optrådte truende over for hende og stak af med den tre-årige dreng. Han blev fundet død 250 meter fra, hvor angrebet fandt sted.

  • Den 14. juli 1974: fandt man en død ulv, der havde ædt det forgiftede kød, der var lagt ud. Derefter ingen angreb. Ulven var syg, svag, mager og fyldt med parasitter.

  • 2. juni. 1975: En tre-årig dreng angrebet af ulv. Kun overfladiske bid. To ulve blev skudt, derefter ingen problemer.

Alt dette foregik i Galicien, det nordvestlige hjørne. Et af de fattigste områder i Spanien så de lokale havde skudt alt vildt bort i kampen for at overleve. Næsten al naturlig føde for ulvene var væk. Når landmændene havde døde landbrugsdyr som kyllinger eller grise, smed man dem på møddingen. Ulvene levede af affald og døde husdyr i dette område, og kom derfor tæt på mennesker. Alle ulve var hunner.

Det største problem for overlevelsen af den iberiske ulv, er den ulovlige jagt. Landmændene ønsker at øge jagtkvoten på trods af det lave antal af angreb på deres husdyr, der er registreret hvert år.

Græssende dyr er værre

De spanske regionale regeringer betaler erstatning til de landmænd, der har skader, forårsaget af ulve. Freddy og jeg modtager en statistik fra det første årti af 2000'erne med helt tydeligt data: skader fra ulve er 70.000 euro. Betaling for skader, forårsaget af kronvildt og vildsvin, er over 600.000 euro.

De græssende dyr ødelægger ti gange så meget som ulven.

På de fire dage vi har været afsted har vi ikke mødt et eneste menneske der var bange for ulven. Tværtimod. En levende ulv er mere værdifuld end en død én. If it stays, it pays, som de siger. I 1960 regnede man med, der var 600 ulve i Spanien - mod de 2.000-2.500 i dag. Men der har ikke været flere konfrontationer mellem ulve og mennesker.

Selvfølgelig er der store områder - som her, hvor vi er, hvor der bor meget få mennesker. Men i de store, nøgne bjerg-massiver, er der jo ikke meget føde for ulven at æde - så der er de ikke. Og om vinteren er de jo tvunget til at komme ned til byen og til de mennesker, der bor her.

At leve med ulve i Danmark? Nu har jeg set hvordan man gør i Spanien.

Facebook
Twitter