Vild rekord: Frosne mikroskopiske bjørnedyr genoplivet efter 31 år

De hårdføre bjørnedyr sætter ny personlig rekord i overlevelse - og formerer sig.

Et af de genoplivede bjørnedyr ved siden af en streg, der måler 0,1 millimeter. (Foto: National Institute for Polar Research og Tsujimotoa og Satoshi Imuraa og Hiroshi Kandaa © National Institute for Polar Research og Tsujimotoa og Satoshi Imuraa og Hiroshi Kandaa)

Forskere har i årevis vidst, at de små mikroskopiske bjørnedyr – tardigrader – er ekstremt sejlivede.

Men nu har forskere fra Tokyo's National Institute of Polar Research (NIPR) haft held med at genoplive bjørnedyr fra noget mos, som ellers har været frosset ned siden 1983. Tilmed har bjørnedyrene formeret sig.

Den tidligere rekord for bjørnedyr af arten Acutuncus antarcticus var ni år, skriver websitet Verge.com, der citerer det japanske dagblad Asahi Shimbun.

Bjørnedyr nedfrosset ved -20 C

Forskerne hentede mosset i Østantarktis i 1983 og opbevarede mosset ved -20 grader Celcius.

I maj 2015 tøede man mosset med bjørnedyrene op. Selve genoplivningen tog nogle dage, og bjørnedyrene klarede sig forskelligt.

Forskerne gav bjørnedyrene en tår vand og lidt alger at gnave på. Over de næste dage begyndte de ottebenene bjørnedyr at røre deres ben parvis. Og det ene bjørnedyr begyndte at kravle rundt på sjettedagen og at udvikle æg efter 21 dage. Det blev til 19 æg, hvoraf 14 æg blev udklækket succesfuldt.

Erstatter vand i kroppen med naturlig frostvæske

Bjørnedyrene overlever takket være evnen til at gå i en ekstrem tilstand af dvale kaldet kryptobiose, hvor de krøller sig sammen. Kryptobiose-tilstanden sænker stofskiftet til mindre end 0,01 procent af det normale niveau.

Forskere mener, at bjørnedyrene erstatter vandet i deres krop med naturlig frostvæske dannet af glycerol eller med sukkerarter. Det forhindrer de mikroskopiske organismer i at fryse ihjel.

Forskerne forsøger at kortlægge bjørnedyrenes evne til at overleve i lang tid under ekstreme forhold. Overlevelses-rekorden er netop blevet beskrevet i tidsskriftet Cryobiology.

Se animationen herunder fra Fox via Giphy.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103251523058704

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter