Vilde mus giver den gas i løbehjul

Det er ikke kun kælehamstre og laboratoriemus, der elsker en tur i løbehjulet.

Forsøgsopstillingen viste, at vilde mus elsker at løbe i løbehjul (Foto: Johanna H. Meijer og Yuri Robbers)

Alle, der har haft en hamster i huset ved, at de elsker at løbe rundt i deres små træningshjul. Det gør mus i laboratoriet også. Men hvad med de vilde mus, tænkte hjerneforskeren Johanna Meijer.

Derfor satte hun et eksperiment op hjemme i baghaven. Hun installerede et musehjul i et hjørne af haven og satte et infrarødt kamera op til at fange begivenhederne. Som lokkemad stillede hun en skål med krummer. Og så ventede hun.

Tre års forsøg hav hundredetusinde besøg

Man må sige, der var stor interesse for hjulet fra de vilde dyr. Forskeren rapporter, at der over en 3-årig periode gik mere end 200.000 dyr forbi hjulet - heriblandt også frøer og rotter.

Og en hel masse mus, der hellere end gerne ville løbe rundt inde i hjulet. Det lader altså til, at de her vilde mus kan lide at løbe.

Man har før undret sig over, om entusiasmen for at løbe hektisk af sted i et løbehjul, skyldtes, at de her stakkels indelukkede kæle,- og laboratoriemus var i fangeskab. Men det har forskeren altså nu understreget, ikke er tilfældet.

Fed mus giver tynd mus flyvetur

På et tidspunkt var en mindre mus i gang i løbehjulet og det kunne en stor fed mus ikke vente på. Den gik derfor op i løbehjulet og prøvede at løbe den modsatte vej - hvilket resulterede i, at den tynde mus fløj ud af hjulet.

Meningen med al det her museløberi er at finde ud af, hvorfor nogle musearter er mere sofakartofler end andre. I sidste ende er håbet at finde ud af, om samme mekanisme gør sig gældende for mennesker.

Følg Marie Hougaard på Twitter på @mariehougaard

Facebook
Twitter