Vores bedste mikroskoper kan nu se i farver

Forskere ved University of California har taget det første farvebillede med et elektronmikroskop.

Her ses et tofarvet elektronmikroskop-billede af nogle peptid-proteiner. peptide proteins. (© Adams et al/Cell Chemical Biology 2016)

VIDENSKABSBILLEDET

De bedste mikroskoper, vi har, kan nu tage billeder i farver.

Videnskabsmænd ved University of California i San Diego har for første gang brugt et elektronmikroskop til at tage farvebilleder.

Forskerne brugte elektronmikroskopet, der kan forstørre ting op til 10 millioner gange, til at fotografere cellemembraner og de synaptiske forbindelser i hjerneceller.

Udviklingen præsenteres i det videnskabelige tidsskrift Cell Chemical Biology af de to forskere Mark Ellisman og Roger Tsien. De har arbejdet på teknikken i 15 år. Roger Tsien, som vandt Nobelprisen i Kemi i 2008, døde tidligere i år.

Tre farver giver nye muligheder

Den nye metode gør det muligt at bruge tre farver i et billede - grøn, rød eller gul.

En detektor på mikroskopet opfanger elektroner fra metal-ioner, som er malet på prøven. Detektoren kan aflæse metallets energitab som farver.

- Det er lidt ligesom at se et farvefoto for første gang, efter kun at have kendt til sort/hvid. I de sidste 50 år har vi vænnet os så meget til monokrome elektronmikrografier, at det er svært at gå tilbage igen, siger Stephen Adams fra University of California i San Diego, der også har bidraget til gennembruddet.

Metoden har ifølge forskerne mange anvendelsesmuligheder inden for biologi. Forskerne har allerede vist, hvordan de kan skelne mellem celleinddelinger og tracke og mærke celler.

Facebook
Twitter