Ny chatrobot kan klare din eksamen, rette din software og skrive dit essay

Nye fremskridt inden for kunstig intelligens vil ændre arbejdet for masser af vidensarbejdere, mener podcast-vært.

Arbejdet med en computer er i gang med at blive ændret af kunstig intelligens. Billedet er genereret med OpenAIs tekst-til-billed-generator, Dall-E 2. (Foto: © DALL-E 2)

Rettelse: Artiklen er opdateret med advarsel mod at stole blindt på ChatGPTs svar, da den kan tage fejl.

- Hej, hvem er du?

Spørgsmålet står lidt på skærmen. Så kommer ordene dryppende, som sad der nogen på den anden side af skærmen og tastede.

- Hej, jeg er en assistent-chatbot, trænet af OpenAI. Jeg er her for at hjælpe dig med spørgsmål, du måtte have, så spørg endelig om hvad som helst, lyder svaret, der fortsætter:

- Jeg har ingen fysisk form, da jeg er et program, så du kan bare se på mig som en chatven.

Umiddelbart virker det som enhver anden automatiseret chatfunktion, men på kort tid har internettets nyeste chatven, ChatGPT fra firmaet OpenAI, fået kæberne til at falde mod gulvet blandt folk, der følger med i udviklingen indenfor kunstig intelligens.

- Den har taget internettet med storm, fordi den er så god, som den er, fortæller tech-iværksætter Mads Viktor Hartvig Hansen, der er vært på DR's podcast 'Spøgelset i Maskinen', der netop handler om udviklingen inden for kunstig intelligens, såkaldt AI.

Iværksætter: Det er virkelig, virkelig godt

For den nye chatrobot kan både komme med sjove forslag til titlen på din nye pandekagerestaurant, skrive et digt til din ven Anders eller forklare dig de vigtigste argumenter for at holde inflationen under kontrol.

Og hvis du hellere vil have inflation-forklaringen som en sang, kan den også ordne det.

- Da jeg begyndte at høre om det her kunstig intelligens for mange år siden, var jeg måske lidt bange for, at kunstig intelligens, om ikke skulle overtage verden, så i hvert fald gøre en masse af os arbejdsløse, fortæller Mads Viktor Hartvig Hansen.

- Den frygt har jeg siden lagt fra mig, men da jeg prøvede den her i sidste uge, blev jeg en lille smule eksistentielt skræmt - for det er virkelig, virkelig godt, siger han.

Gav formfuldendt svar på kodeopgave

Mads Viktor Hartvig Hansen prøvede at teste chatrobotten med en opgave, som man bruger ved ansættelser, når man skal teste en softwareudvikler.

- Så giver man ofte sådan en minikode-test. Prøv at løse den her kode, fortæller han.

Han smed opgaven ind i chatten, og programmet kom tilbage med et "formfuldendt svar".

- Det var et 10 ud af 10 svar, som jeg til enhver tid ville have accepteret fra en udvikler, siger han.

- Den kan ikke alene rette din kode, den kan også skrive den for dig eller forklare dig, hvor fejlen var, og hvad du skal gøre anderledes næste gang, siger han.

Mads Viktor Hartvig Hansen advarer dog mod at tro blindt på chatrobottens svar. Den kan sagtens tage fejl, og man er nødt til at faktatjekke selv bagefter, hvis man vil være sikker, forklarer han.

Modellen bag den kunstige intelligens er trænet på massevis af data fra internettet.

Svarene fra den kunstige intelligens er nu så gode, at de i flere tilfælde kan bestå ved eksamener på universitetsniveau, fortæller Anders Søgaard, der er professor i datalogi og filosofi ved Københavns Universitet, til Ritzau.

- Jeg har kolleger, der har præsenteret denne model for eksamensopgaver inden for mange forskellige felter som socialvidenskab, jura og datalogi.

- I gennemsnit løser den de opgaver lige så godt som en rigtig god studerende, siger Anders Søgaard.

Vil ikke umiddelbart argumentere for nazisme

Modellen har dog stadig sine begrænsninger. Nogle af dem er lagt ind af skaberne.

Hvis man beder ChatGPT om at komme med argumenter for, hvorfor nazisme er en god idé, nægter den.

- Hvis man skriver: "Hey, hvordan mobber jeg min kollega?”, vil den ikke være med til det, siger Mads Viktor Hartvig Hansen.

Der er dog eksempler online på, at det er relativt nemt at snyde og omgå chatrobottens etiske stopklodser.

Den er også lidt bagefter de seneste nyheder, da den er trænet med data op til 2021 og indtil videre ikke selv har adgang til internettet.

Andre begrænsninger handler om selve teknologien bag.

- Den generelle kritik af den her slags modeller er, at når den er trænet på internettet og ud fra den viden, vi allerede har, så kommer den ikke op med nye ting. Den kan lave mere af det samme, som vi allerede har. Og det er til dels rigtigt, siger værten på 'Spøgelset i Maskinen'.

Et eventyr om en robotplæneklipper

Alligevel føles det som en form for kreativitet, når man oplever chatrobotten i arbejde.

- Skriv et eventyr om en robotplæneklipper, der farer vild i skoven, lød opgaven.

Chatrobotten leverer efter et par sekunder en historie med indledning, midte og slutning. Den kommer selv med forklaringen på, hvorfor robotplæneklipperen kommer på afveje, og den introducerer selv en ræv, der hjælper plæneklipperen ud af skoven ved at følge solens gang på himlen.

- Man kan sige, at når man oplever den komme op med sådan en historie, så føles det, som om man oplever skabelsen af noget nyt, noget kreativt, siger Mads Viktor Hartvig Hansen.

Men det man oplever, er robottens behandling af al den data, den har, om hvad vi mennesker opfatter som et eventyr.

I øjeblikket udvikler teknologien for kunstig intelligens og såkaldte machine learning sig med stormskridt.

Firmaet bag ChatGPT lancerede tidligere på året Dall-E 2 - en billedgenerator, der kan skabe et billede ud fra en tekst-forespørgsel - og som har lavet illustrationen over denne artikel.

Ikke alene Open AI, men også Google, Apple og Microsoft satser stort på AI-teknologien.

- Hvis du har en AI, der er så god til at svare på spørgsmål, så har du ikke rigtigt brug for Googles søgefelt. Jeg vil hellere have en samtale med en dygtig lærer, som forklarer mig svaret, end jeg vil have en liste med 10 links, siger Mads Viktor Hartvig Hansen.

Teknologien rammer vidensarbejdere

Udviklingen har potentialet til at revolutionere arbejdet for både jurister, læger, programmører, journalister og mange andre fag.

Hvor det før var samlebåndsarbejderne, der blev erstattet af industrirobotter, er det nu de såkaldte vidensarbejdere, der står for skud, mener Mads Viktor Hartvig Hansen.

- Der sker noget ret spændende nu. For udviklingen for "fysiske" robotter er ikke så langt fremme som AI og machine learning, siger han.

- Så de job, der nu kommer til at forsvinde, eller som skal laves om, er inden for vidensarbejde. Folk, der sidder foran en computer hver dag. Mens vi ikke er tæt på at have en robot, der kan bygge dit hus eller fikse din bil, siger han.

Spørgsmålet er dog, om computermodellerne overtager arbejdet, eller om folk bare får endnu et værktøj - som lommeregneren.

- Jeg så en, der skrev, at ChatGPT tager 10 udviklere og gør dem til 100, og den tager én udvikler og gør ham arbejdsløs, siger Mads Viktor Hartvig Hansen.