Ny forskning: Babyer græder på forskellige sprog

Babyer indlærer byggestenene i deres modersmål tidligere end hidtil antaget, siger tyske sprogforskere.

Allerede fra fødslen har babyer opfattet deres modermål - og græder altså derfor forskelligt. (© Colourbox)

Nyfødte i Kina og Cameroun græder anderledes end tyske babyer, viser ny forskning i Tyskland, hvor det også fastslås, at babyer indlærer byggestenene i deres modersmål tidligere end hidtil antaget.

I to nye undersøgelser, som universitetet i Würzburg i Tyskland offentliggjorde fredag, hedder det, at nyfødte i Kina og Cameroun græder mere som i en "sang". Det skriver den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Dette skyldes, at de to sprog er karakteriseret ved, at den tonehøjde, som en stavelse udtales i, har vigtigere betydning, end det har på tysk, siger sprogforskeren Kathleen Wermke på universitetet i Würzburg.

Kan sproget fra fødslen

Forskerne konstaterer derfor, at de nyfødte lige fra fødslen begynder at opfatte deres modersmåls byggestene - og ikke først når de begynder at pludre eller lærer deres første ord.

Det står også klart, at børnene allerede i den sidste tredjedel af svangerskabet lærer sprog. Det viser sig ved, at de græder efter bestemte melodiske mønstre, som er udviklet under indflydelse fra omgivelserne.

Forskerne har til deres undersøgelser i dette projekt undersøgt 55 nyfødte fra Beijing i Kina og 21 fra Nso i det nordvestlige Cameroun. Begge steder har tonehøjden betydning for, hvordan stavelser og ord opfattes.

Forskere har ikke fremtvunget babygråd

Hos børnene var det ikke blot afstanden mellem den dybeste og den højeste tone, som var tydeligt større end hos tyske babyer, men også det tidsrum, hvor en tone lyder, var langt mere intens.

Under forskningen er der kun aflyttet spontane lyde for børnene.

- Der er kun tale om, at børnene har grædt af sig selv - for eksempel, hvis de var sultne, siger Wermke til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

/ritzau/