Ny granat skal forhindre brande

I Sverige er granaten allerede blevet taget i brug af politi, brandvæsen og vagtfirmaer.

Ved at bruge slukningsgranaterne kan brande blive dæmpet - forhåbentligt længe nok til, at brandvæsenet kan nå frem. (Foto: claus fisker © Scanpix)

En granat, der kan forhindre brande. Det kan umiddelbart lyde en smule underligt, men det er ikke desto mindre en teknologi, som nu er nået til Danmark.

Det er vagtfirmaet Vasik, der som de første i Danmark har taget de såkaldte slukningsgranater i brug, skriver fagbladet Ingeniøren.

De skal bruges ved brande i bevaringsværdige bygninger.

- Den kan bruges til alle typer brande, er let at bruge og kræver ikke nogen uddannelse, forklarer firmaets sikringsleder Bo Larsen til DR Nyheder.

Dyre granater

Granaten udløser et kemisk stof, når den kastes ind i en brand, og kan holde ilden nede i fem til ti minutter.

Sikringslederen forklarer, at hvert minut tæller, når en brand bryder ud, og derfor kan granaterne gøre en stor forskel.

- Så kan vi kaste en granat ind til brandstedet og i bedste fald slukke ilden helt, eller højst sandsynligt i hvert fald dæmpe eller forsinke den til brandvæsenet kan nå frem, siger Bo Larsen.

Granaten bliver allerede brugt i Sverige af både politi og brandvæsenets indsatsledere og af flere vagtfirmaer.

Der er dog ikke tale om nogen billig løsning. Hver granat koster 5.000 kroner og med ti sæt med to granater i hver har Visak altså brugt 100.000 kroner på slukningsgranater.