Ny svampeart fundet i Kolding

En sjælden svamp er opdaget i Marielundskoven og er blevet døbt navnet Cortinarius koldingensis.

Svampen Cortinarius koldingensis er blevet registreret på Danmarks Svampeatlas. (Foto: Tobias Guldberg Frøslev)

En ny, sjælden svampeart er blevet opdaget i skovbunden i Marielundskoven ved Kolding og har fået navnet Cortinarius koldingensis, skriver det videnskabelige tidsskrift Mycological Progress.

Den er grøngul og kan blive mere end 10 centimeter høj.

Det er bestemt ikke hver dag, at forskere finder nye svampearter.

Svampearten har været kendt i 10 år, men forskere har måttet vente helt til år 2013, før undersøgelser har gjort det muligt at få svampen stemplet officielt som en helt ny art, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

- Cortinarius koldingensis er en stor, grøngul hatsvamp, som tilhører knoldslørhattene. Knoldslørhattene er en af de første grupper af svampe, der er undersøgt i dybden med DNA-analyser, men trods omfattende indsamling og DNA-analyser af knoldslørhattene er Cortinarius koldingensis til dato udelukkende kendt fra Marielundskoven ved Kolding. Vi antager derfor, at arten er meget sjælden på europæisk plan, siger Postdoc fra Statens Naturhistoriske Museum Tobias Guldberg Frøslev.

Paradis for svampenørder

Cortinarius koldingensis er nu også blevet registreret på Danmarks Svampeatlas, som bliver brugt af svampeinteresserede og forskere til at kortlægge Danmarks svampe.

Knoldslørhattene består af store, farvestrålende svampe, og det er ikke tilfældigt, at svampearten er fundet ved Kolding. Stedet er nemlig lidt af et paradis for svampenørder.

- Marielundskoven ligger på en tung og leret jordbund og er kendt for mange andre spændende og sjældne svampearter, blandt andet Satans Rørhat, Djævle-Rørhat, Kartoffeltrøffel samt flere arter af Koralsvamp, og der er sikkert flere svampearter derude, som vi endnu ikke kender, siger Tobias Guldberg Frøslev.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk