Ny teknologi: Spiselige QR-koder kan skræddersy medicin til patienter

Forskere på Københavns Universitet har udviklet en ny måde at producere medicin på.

Forskerne arbejder lige nu på at forfine metoderne til at printe QR-koder med medicin (Foto: Bastian Bo, DR).

Det lyder simpelt. Man tager en printer, og i stedet for farvet blæk tilsætter man en opløsning indeholdende medicin.

På et hvidt spiseligt materiale bliver der herefter printet forskellige QR-koder, der indeholder det medicinske stof. Og så har man en ny måde at producere medicin på.

Det er hvad forskere på Københavns Universitet og fra Åbo Akademi University i Finland har udviklet i et nyt studie.

Med metoden kan man skræddersy medicin til den enkelte patients behov, og forskerne bag mener, at man kan sikre, at patienter ikke bliver fejlmedicineret, fordi man kan tjekke pillens indhold.

- Projektet er vigtigt, fordi der i forbindelse med medicin-administrationen tit sker fejl, hvor folk får den forkerte dosis, siger Magnus Edinger, der er phd.studerende på København Universitet og en af personerne bag projektet.

- Derfor forsøger vi at finde nye fremstillingsmetoder til medicin, der gør, at man får den helt rigtige dosis på det helt rigtige tidspunkt.

Lang vej til sundhedsvæsnet

I det danske sundhedsvæsen har fejlmedicinering været en udfordring i mange år.

Derfor mener Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, at projektet er vigtigt, fordi det ser anderledes på produktionen af medicin fremadrettet.

- Fejlmedicinering er et stort problem, og det er noget af det, der er årsag til rigtig mange indlæggelser. Så hvis man kunne komme det til livs, ville der være noget at hente i sundhedsvæsnet, siger han.

Men selvom studiet viser gode resultater, er der stadig flere barrierer, der skal overvindes, inden det kan føres ud i sundhedssystemerne.

- Det kræver for eksempel viden om, hvad det er for en præcis mængde medicin, en patient skal have, før man kan få glæde af at printe den nøjagtige dosis og føre metoden ud i praksis, siger Jakob Kjellberg.

Forskerne arbejder lige nu på at forfine metoderne til produktionen af medicin.

Se DR-reporter Maja Flinthøj forklare og prøvesmage i videoen herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk