Ny vikingeborg er fundet ved Køge

Historiebøgerne må skrives om, efter at arkæologer har fundet en ny vikingeringborg ved Køge.

Den nye vikingeborg ligner trelleborgen Fyrkat ved Hobro.

I Danmark har vi fire ringborge fra vikingetiden, står der i historiebøgerne. Men nu må de korrigeres, for der findes en femte ringborg. Den er netop fundet på en mark, der tilhører godset Vallø Stift vest for Køge, skriver Politiken.

Det er første gang i mere end 60 år, at man gør et fund af en vikingeborg.

- Det er en stor nyhed. Vikingetiden deler vi med andre lande, men trelleborgene er unikke for Danmark, og mange havde opgivet håbet om, at der var flere tilbage, siger vikingetidshistoriker Lasse C.A. Sonne fra Saxo Instituttet på Københavns Universitet til avisen.

Forbundet med Køge Bugt

På marken, der ligger tæt op ad den larmende Sydmotorvej, viser geofysiske målinger og de første arkæologiske udgravninger, at her har været en befæstning med en 10-11 meter bred vold omkranset af en palisade - et skanseværk af tilspidsede træpæle.

Området har været forbundet via en lille fjord med Køge Bugt. For over 1.000 år siden har de sjællandske vikinger kunnet sejle ud i fjorden og videre ud i bugten og Øresund.

- Seks timer senere har de kunnet være i Skåne. Det har kunnet gøres på en dagsrejse«, siger museumsinspektør Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter.

Det er hende, der i samarbejde med professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet Søren Michael Sindbæk har fundet vikingeborgen.

Døbt Vallø Borgring

Vallø Borgring, som den nu er døbt, måler 145 meter i diameter og er dermed den tredjestørste af de fem danske trelleborge.

De fire andre trelleborge er blevet dateret til Harald Blåtands regeringstid i slutningen af 900-tallet, og lige nu ventes der på dateringsresultatet af den ny borg.

Da konstruktionen af den er meget lig trelleborgen Fyrkat ved Hobro, er det ifølge Danmarks Borgmuseum sandsynligt, at Harald Blåtand var bygherren.

/ritzau/