Adfærdspsykolog: Derfor kan vi ikke styre vores forbrug

51 procent af de danske voksne er overvægtige. Det kan skyldes, at vi har svært ved at styre overfloden af ressourcer, mener adfærdspsykolog.

Mennesket har haft en fælles forfader med andre slags menneskeaber.

Men vi adskiller os meget fra vores pelsede venner, når vi handler mod bedre vidende.

Vi har nemlig - modsat dyrene – en faktuel viden om, hvad vi bør lade være med at gøre. Det stopper os dog ikke i at overforbruge af vores ressourcer, selvom det er dårligt for os.

Jill Byrnit er adfærdspsykolog med en ph.d. i evolutionspsykologi. Hun mener, at vi har svært ved at balancere vores forbrug, fordi vi lever i en overflod af ressourcer i store dele af den vestlige verden.

- Sådan som vi lever i dag i den vestlige verden, er der evig adgang til for eksempel mad og andre goder. Vi er i et overflodssamfund, hvor vi hele tiden kan forbruge. Men vi har ikke udviklet en balance til, at der også bliver tæret på det til andre tider, siger Jill Byrnit.

Vi går ikke i vinterhi

Dyrene mæsker sig instinktivt i kalorier på visse tidspunkter af året af genetiske årsager.

En brunbjørn fra Alaska kan for eksempel spise op til 40 kilo mad om dagen, inden den skal i vinterhi, hvor den ikke får næring i flere måneder.

Mennesker går ikke i vinterhi, men alligevel er 51 procent af den voksne befolkning i Danmark moderat eller svært overvægtig, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017.

I de velhavende dele af verden har vi nemlig adgang til meget mad – så meget mad, at vi overspiser.

- Vi når ikke at forbruge de goder, vi har raget til os kaloriemæssigt i de gode tider. Vi bliver ved med at akkumulere det på en måde, som vi aldrig ville have gjort ude i naturen, siger Jill Byrnit.

Med hånden i slikskålen

Men måske er vores overvægt ikke kun et symptom på, at vi rager til os.

Ifølge Jill Byrnit er overfloden af ressourcer og problematikker såsom overvægt kommet til i så ny en tid, at menneskets natur ikke kan følge med.

- Vi har ikke udviklet nogle naturlige instinkter endnu omkring at spare op og forbruge. Derfor tænker vi så kortsigtet, forklarer hun.

Det er dog ikke en undskyldning for at sidde med hånden i slikskålen eller smide batterier i skraldespanden. Man kan nemlig gøre noget for at bekæmpe sine handlinger mod bedre vidende.

- Jeg tror, at hvis man vil forsøge at lave om på at handle mod bedre vidende, så skal man være realpolitisk på den måde, at man ikke siger, at det er det hele, jeg vil holde op med, siger Jill Byrnit.

Hun synes, at man skal vælge nogle få indsatsområder. For som hun selv siger:

- For mange forsætter bliver til ingen forsætter.

Se videoen ovenfor og find ud af, hvorfor vi handler mod bedre vidende.

Facebook
Twitter