Tema Tarmen

GRAFIK Fra æble til afføring på 12-36 timer

Så lang tid går der, fra du spiser, til resterne ender i lokummet. Har du tænkt over, hvad der sker på den meterlange rejse? Slå lyden til og klik rundt i grafikken.

Spis senest tre timer før du går i seng. Drik rigeligt med vand. Husk nu at tygge maden ordentligt!

Der er masser af gode råd til, hvordan du holder fordøjelsen i gang. Og noget tyder på, at vi danskere har brug for dem.

Over én million af os lider nemlig jævnligt af ondt i maven. Oftest skyldes det kuk i fordøjelsen, som opstår af flere årsager:

Tarmen

Er du nysgerrig på din tarm? Tarmen har de senere år været genstand for banebrydende ny forskning. Måske skal vi endda ændre vores opfattelse af visse sygdomme fremover. Alligevel er emner med afføring og tarm som omdrejningspunkt i nogen grad fortsat tabuiseret. Med udgangspunkt i programmet, Hypokonder på P1: Tarmen, forsøger temaet her at gøre dig lidt klogere på, hvilken rolle tarmen spiller for dit helbred og hvordan fordøjelsen foregår.

Gå til tema
  • Forstoppelse: Skyldes især, vi glemmer at drikke vand, og så kan afføringen altså sætte sig fast i tarmen.
  • Inaktivitet: Motion er vigtigt for fordøjelsen, fordi det sætter gang i tarmene. Når vi sidder på vores flade (og måske spiser lidt for meget), kan tarmene gå helt i stå.
  • For meget, for usundt og for hurtigt: Det der med at tygge maden grundigt er et rigtig godt råd. Det letter nemlig maven og tarmenes arbejde med at fordøje. Spis også maden langsomt, så du får mindre luft med ind. Luften kan være årsag til, at du får ondt. Og så skal vi selvfølgelig huske at spise mere af det grønne, det fiberrige og det sunde fedt, mens vi skærer ned på slik, animalsk fedt…. Suk!

Selvom rigtig mange af os døjer med mave- og tarmproblemer, er vores fordøjelsessystem rimelig badass. Tænk bare på, hvad du kan proppe i munden, og 12-36 timer senere har det rejst metervis, mens det er blevet omsat til livsvigtige næringsstoffer, inden resterne ender som afføring.

I grafikken herover kan du følge et æbles rejse fra mund til tarm (Pssst: Husk lyd).

Lyt til Hypokonder på P1 om tarmen her.

Vil du vide endnu mere om fordøjelsessystemet, kan du læse denne artikel.