"Mænd var så nærige og fedtede, at de genbrugte gummiet flere gange"

Fra sjælden kvindeonani til toiletsex. Sådan har vi talt om sex - og er blevet syge af det - siden 1960'erne.

"Jeg har haft nogle kønssygdomme. Det har jeg. Men det er ligesom... Dem tager jeg med."

I 1960'erne var sex noget, der hørte ægteskabet til, og onani var kun noget kvinder sjældent gjorde. I hvert fald hvis man skal tro det, der blev sagt om sex i fjernsynet.

- Piger kan ikke lide at gøre det, før de er 18 og blevet gift, fortæller en ung mand i et tv-klip fra 60’erne.

Men i 1970'erne tog den frie seksualmoral fat- og sexsygdommene, de fulgte med.

- P-pillen er virkelig skelsættende i forhold til seksuel adfærd. Pludselig kunne man have seksuelt samvær uden konsekvenser, siger Lene Stavngaard, forkvinde i Sex og Samfunds bestyrelse og uddannet sexolog i radioprogrammet Recept på P1.

Det gav både mænd og kvinder mindre incitament til at bruge kondom. Og det kunne ses i statistikkerne, hvor gonore var i kraftig stigning op gennem 70’erne. Ifølge en anden ung mand i tv-klippet blev kondomer ligefrem genbrugt.

Det var tredje gang i Danmarks historie, at der var et såkaldt gonore-peak. Første gang, der var en kraftig stigning, var under Første Verdenskrig, og anden gang var under Anden Verdenskrig.

Lavkonjunktur og udenlandske soldater var formentlig årsagen til de to tilfælde af gonore-opblomstring, fortæller Lene Stavngaard.

AIDS fik kondomerne på - og af igen

Da HIV og AIDS kom til Danmark i 80'erne, kom også i stigende grad fokus på beskyttelse, og antallet af danskere, der blev smittet med sexsygdomme, faldt.

Siden 1996, hvor AIDS-medicinen indfandt sig på det danske marked, har tendensen til gengæld trukket i den anden retning.

Hvert år siden slutningen af 90'erne har der været en stigning af sexsygdomme. Det er især klamydia, men også de gamle kendinge syfilis og gonore er i stigning.

- Det er blevet lidt mere pyt med beskyttelse, fordi konsekvenserne ikke er så store, som tidligere, siger Lene Stavngaard.

Samtidig understreger hun, at retorikken fra forskellige kampagner har været den samme som med HIV og AIDS de seneste årtier. Og det har også været en årsag til, at sexsygdomme er i stigning:

- Budskaberne er skudt ved siden af, fordi folk ikke længere har dødsangst med i dobbeltsengen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk