Tema

Mod bedre vidende

Mennesket er irrationelt. Vi gør ting, som er dumme. Vi ryger. Vi kører råddent i trafikken, bevæger os ikke nok og overforbruger. Men hvorfor bliver vi ved med at handle mod bedre vidende? I dette tema sætter vi fokus på absurditeterne og ser på de mulige videnskabelige forklaringer bag.

Jesper Theilgaard om klimaet: Toget er kørt

Efter tre årtier med vejrudsigter har meteorologen valgt at råbe op. Klimaforandringerne skubber til verdensordenen, og vi gør ingenting. Nu prøver Jesper Theilgaard.

Tidslinje

 1. Jesper Theilgaard om klimaet: Toget er kørt

  Efter tre årtier med vejrudsigter har meteorologen valgt at råbe op. Klimaforandringerne skubber til verdensordenen, og vi gør ingenting. Nu prøver Jesper Theilgaard.

 2. TEST DIG SELV Junkfood, usikker sex og klimasvineri: Du ved, det er forkert – men gør du det alligevel?

  Du ved som regel godt, hvad du burde gøre: For samfundet, for klimaet og din egen sundheds skyld. Tast dine oplysninger og se, om du gør ting, du ikke burde.

 3. Rigtige mænd spiser (for meget) kød

  Egentlig ved vi godt, at vores storforbrug af kød er dårligt for klima og helbred. Men vi har jo brug for kød - tror vi.

 4. Adfærdspsykolog: Derfor kan vi ikke styre vores forbrug

  51 procent af de danske voksne er overvægtige. Det kan skyldes, at vi har svært ved at styre overfloden af ressourcer, mener adfærdspsykolog.

 5. Racistiske computere bliver snart "klogere"

  Kunstig intelligens kan "arve" fordomme fra deres skabere. Det skal ny forskning forhindre.

 6. Lektor: Vores følelser forfører fornuften

  Følelser kan få os til at handle mod bedre vidende. Men vi kan ikke være rationelle hele tiden, siger lektor emeritus Johannes Andersen.

 7. Professor: Jordens ressourcer er vores valuta

  Vi bliver cirka 9,8 milliarder mennesker i 2050, men Jorden har ikke nok ressourcer til os alle. Derfor må vi ændre vores opfattelse af valuta, mener professor.

 8. Bor, blod og bræk: Fortidens læger var dramatikere

  Selvom moderne viden omkring 1830'erne talte mod forældede behandlingsmetoder, holdt de ved i lang tid. For de så effektive ud.

 9. Dovenskab eller dumhed: Hvad skal robotten bestemme for dig?

  Det er svært at være menneske. Vi er irrationelle. Vi er drevet af følelser og hormoner, selvom vi tror, at vi er styret af logik.

 10. Vincent Hendricks: Vi er flokdyr, der forsømmer egen dømmekraft for at ligne de andre

  Mennesker ignorerer ofte egen overbevisning for at gøre det, vi tror, de andre gør. Mekanismen kaldes flertalmisforståelse, og gør os ofte apatiske og ligeglade. Eksempelvis med klimaet.

 11. Tillykke, din hjerne er verdensmester i at ignorere fornuft

  Du ved godt, at du burde tænke på klimaet, spare på pengene og holde til højre på motorvejen. Men mennesker er mestre i at opføre sig irrationelt, og det er der flere psykologiske årsager til.

 12. Eske Willerslev: Ikke alle forbinder et meningsfuldt liv med at få børn

  Selvom det strider imod vores genetiske formål, vælger mange at få børn i en sen alder, mens andre helt dropper efterkommere.

 13. Homoseksuelle blev brændt på bålet

  Homofober taler mod bedre vidende i dag. Men det er faktisk ikke så længe siden, at homoseksualitet blev betragtet som en sygdom i Danmark.

 14. Op af stolen: Halvdelen af danskerne sidder mere end 8 timer om dagen

  Sidder du for meget, kan du få diabetes eller hjertekarsygdomme. Det er værst, hvis du ikke dyrker motion, mener eksperter.

 15. Fra misforstået raceteori til genetisk enighed

  Inden moderne videnskab havde vi mange teorier om, hvorfor vi ser forskellige ud. I dag ved vi, at alle mennesker tilhører den samme art - homo sapiens.

 16. Kirkens verdensbillede blev fastholdt mod bedre vidende

  Moderne fladjordsteoretikere taler mod bedre vidende. Men det gjorde de fleste før i tiden.

 17. Pesten fik os til at handle mod bedre vidende

  En ubalance i verdens vand, jord, ild og luft førte til ubalance i kroppens væsker. Sådan lød forklaringen på pesten, dengang vi handlede mod bedre vidende.

Andre medier skriver