Vincent Hendricks: Vi er flokdyr, der forsømmer egen dømmekraft for at ligne de andre

Mennesker ignorerer ofte egen overbevisning for at gøre det, vi tror, de andre gør. Mekanismen kaldes flertalmisforståelse, og gør os ofte apatiske og ligeglade. Eksempelvis med klimaet.

Vi burde hoppe på cyklen i stedet for at tage bilen. Vi burde også sortere vores skrald og spise mindre kød for at være bedre mod klimaet.

Men cyklen står stadig og støver i skuret, og kødet ryger stadig i indkøbskurven. Også selvom vi godt ved, hvad det rigtige valg er for både klima og sundhed.

Ifølge Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi på Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier, kan vores handlinger mod bedre vidende skyldes, at vi nogle gange forsømmer vores egen dømmekraft på grund af fejlagtige forestillinger om andres gøren og laden.

Det får os til at handle mod bedre vidende.

- Vi tror fejlagtigt, at de fleste tror noget andet end det, vi selv tror. For eksempel om klimakrisen. At de ikke bekymrer sig om den, eller er ligeglade med den, siger Vincent F. Hendricks.

Vi bliver handlingslammede flokdyr

Mekanismen kaldes for flertalsmisforståelse. Den kan føre til, at man for eksempel undgår at gøre noget ved klimaproblemet, fordi man fejlagtigt tror, at alle andre egentlig er ligeglade.

Og kollektivt kan vi faktisk komme til at etablere normer eller handlingsmønstre, som vi egentlig ikke bryder os om som individer, forklarer Vincent F. Hendricks.

- Pludselig er der ingen, der gør noget. Selvom alle godt ved, at vi egentlig individuelt burde, siger han.

Samvittigheden ved at lade stå til er nemlig ikke helt så slem som at blive ekskluderet fra fællesskabet.

- Når man stiller sig uden for den antagede enighed, så kan man føle sig alt fra stigmatiseret til ikke at være med på vognen til ikke at være populær til at tro, at man tror det forkerte, siger Hendricks.

Og det kan gøre ret ondt på flokdyr som os. Derfor vælger mange at undgå at lytte til deres egen overbevisning i stedet for.

- Man vil hellere undgå de konsekvenser og dermed underkende sig selv, og hvad man egentlig mener bare for at være på linje med alle de andre. Selvom man godt ved, at man ikke synes det selv. Og det gør de andre formentlig heller ikke, siger Hendricks.

Du kan blive bedre til at stole på egen dømmekraft

Slaget er dog ikke tabt for individualisterne. Der kan sagtens gøres noget for at bekæmpe flertalsmisforståelsen, forklarer Hendricks.

En god start kan være at finde ud af, hvad en flertalsmisforståelse er, og hvordan man kan blive påvirket af den.

Dernæst kan man begynde at tænke over det problem, der faktisk skal løses og opfange sin egen mening om det.

- Bagefter kan jeg så orientere mig om, hvad jeg tror, at andre tror og gør. Så kan jeg veje mit private signal - altså det signal, jeg selv mener at have et argument for - mod det offentlige signal, jeg får fra andre, hvor jeg ikke nødvendigvis får argumentet, siger Hendricks.

Således kan man begynde at stole mere på sin egen dømmekraft og træffe sine valg med flere argumenter in mente.

Se videoen ovenfor og find ud af, hvorfor vi handler mod bedre vidende.

Facebook
Twitter