Nyt antibiotikum fundet i menneskets næse

Forskere har opdaget et nyt antibiotikum i den menneskelige næse, som kan blive et vigtigt våben i kampen mod MRSA.

Der er ikke bare snot i næsen - der er også masser af bakterier. En af disse bakterier har nu vist sig at danne et antibiotikum, som hjælper os af med gule stafylokokker og måske endda de resistente MRSA. (© rufar - Fotolia)

Forskere har gravet i menneskets næse og opdaget, at der oppe blandt det andet snask findes en bakterie, som producerer et hidtil ukendt antibiotikum.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature, og forskerne håber, at antibiotikummet i fremtiden kan bruges imod resistente bakterier som MRSA.

Hver tredje har potentiel farlig bakterie i næsen

Forskerne fra Universitetet i Tübingen ville oprindeligt undersøge, hvorfor så mange mennesker har bakterien kaldet gule stafylokokker - S. aureus - i deres næser.

Bakterien er normalt udskadelig, men i nogle tilfælde kan den forårsage alvorlige infektioner, og i sin resistente form, bedre kendt under forkortelsen MRSA, volder den enorme problemer og koster hvert år mange mennesker livet.

For at undersøge, hvorfor cirka hver tredje har bakterien boende i næsen, undersøgte forskerne, hvordan det må være for bakterierne at leve i menneskets snaskede næsebor.

Og det viste sig, at næsen er et ret hårdt sted at overleve med meget begrænset næring, og derfor mener forskerne, at næsens bakterier lever i hård konkurrence med hinanden.

Næsens slagmark får bakterie til at danne antibiotikum

Man har længe vidst, at mange jordbakterier konkurrerer om næring ved at producere antibiotika. Så da forskerne opdagede det barske miljø i næsen, gættede de på, at en lignede kamp kunne udspille sig der.

De undersøgte derfor, hvilken effekt andre arter af stafylokokker har på de gule stafylokkokker, og det viste sig, at fætteren - S. lugdunensis - er særdeles god til at holde de potentielt skadelige gule stafylokokker for døren.

Og årsagen er, at S. lugdunensis danner et antibiotikum, som forhindrer de gule stafylokokker i at vokse. Det nyopdagede antibiotikum har fået navnet lugdunin.

Nyt antibiotikum virker i mus

Det lykkedes derefter forskerne at få bakterierne til at danne antibiotikummet i laboratoriet, sådan at forskerne kunne teste dets virkning.

Først forsøgte de i en petriskål, hvor stoffet forhindrede gule stafylokokker i at vokse. Derefter afprøvede de stofferne i inficerede mus, og igen viste antibiotikummet sit værd ved at reducere eller endda helt kurere stafylokok-infektionen.

Og stoffet var endda effektivt mod antibiotikaresistente bakterier, som eksempelvis MRSA.

Forskerne undersøgte til sidst også næseindhold fra 187 patienter, som lå på hospitalet, og opdagede at 60 af disse havde de gule stafylokokker boende i næsen, 17 havde S. lugdunensis boende, og kun en enkelt havde begge arter boende, hvilket igen bekræfter, at S. lugdunensis har et fantastisk våben til at holde næsen fri for gule stafylokokker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk