Nyt studie: Vi bliver inaktive af et større vægttab

Studiet viser, at deltagerne blev en halv time mere inaktive om dagen efter vægttab.

Et nyt studie viser, at vi har mere hang til at hænge i sofaen efter et stort vægttab. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Et nyt studie viser, at vi bliver dårlige til at bevæge os efter et større vægttab, det skriver Politiken.

Modsat hvad man måske ellers skulle tro, så er vi nemlig mere tilbøjelige til at bruge tiden på sofaen med den nye sæson af House of the Dragon, efter vi har smidt en spandfuld kilo.

Faktisk viser studiet, at den mest udsatte gruppe bliver 31 minutter mere inaktive om dagen – og det undrer forskerne bag studiet.

- Det er overraskende, at det alligevel var så relativt meget mere, at man blev inaktiv, siger Signe Sørensen Torekov, professor ved Institut for Biomedicin på Københavns universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

Studie punkterer myter

Studiet skulle undersøge, hvad der sker med vores adfærd efter et vægttab. Og det har vist, at vi bliver mere inaktive op til et helt år efter vægttabet.

Resultaterne af studiet har derfor været med til at bryde med ideen om, at vi begynder at bevæge os mere efter et vægttab.

- Der er en masse myter omkring, når man først taber sig, så ville man naturligt bevæge sig mere, fordi man simpelthen vejede mindre. Så det ville være nemmere, men det ser vi ikke, siger Signe Sørensen Torekov.

Gamle biologiske processer spiller ind

Signe Sørensen Torekov mener, at en mulig forklaring til inaktiviteten efter et vægttab kan findes i evolutionen.

- Det virker som nogle meget stærke kræfter, der går i gang med et vægttab, siger Signe Sørensen Torekov.

- Jeg tror personligt, at det har noget at gøre med, at vores kroppe er dannet på et tidspunkt, hvor det at undergå sultperioder var meget uhensigtsmæssigt, og hvis man så netop havde sultet i en periode, så skulle man spare på energien, siger Signe Sørensen Torekov.

Op fra sofaen!

Men hvad der evolutionært set skulle beskytte kroppen, virker stik modsat i dag, hvor inaktivitet oftest er kædet sammen med en række livstilssygdomme.

Med inaktiv adfærd mener forskerne en stillesiddende adfærd. Den adfærd hænger ofte sammen med overvægt, men om det er inaktiviteten, der medfører overvægt eller omvendt, har forskerne lidt svært ved at svare på.

Til gengæld så er det en adfærd, man skal holde øje med uagtet, hvilket tal der står på badevægten.

- Inaktivitet er en vigtig faktor for, hvor meget energi vi bruger på en dag. Studier viser, at en inaktiv livsstil øger risikoen for at udvikle svær overvægt, siger Signe Sørensen Torekov.

Og de to ting sammen kan have endnu flere konsekvenser.

- Både svær overvægt og inaktivitet i sig selv er forbundet med større risiko for at udvikle sygdomme sidenhen, siger Signe Sørensen Torekov.

Fysisk aktivitet kan for eksempel forebygge hjerte- og karsygdomme, samt type 2-diabetes, oplyser sundhed.dk. Men det er ikke kun overvægtige, som skal holde øje med deres inaktive adfærd.

- Det er jo noget, som vi alle sammen skal være opmærksomme på, for vi er meget stillesiddende de allerfleste af os i løbet af en dag, siger Signe Sørensen Torekov afslutningsvis.