Nyudklækkede ællinger kan tænke abstrakt

Ællinger følger efter det første, de ser – også når det er farvede klodser. Og det er mere intelligent, end det lyder.

En ælling ser væk fra to runde, røde klodser. Den foretrækker nemlig klodser med forskellig form og farve, fordi det var sådan en kombination, den så, da den klækkede. (Foto: Antone Martinho)

Når ællinger klækker, følger de straks i hælene på deres mor, som er det aller første, de ser.

De fleste af os kan nok blive enige om, at en flok ællinger på stribe er nuttede, men at de også skulle være intelligente, det kan nok diskuteres.

Indtil nu – for forskere fra Oxford University har set nærmere på ællingernes evne til at genkende det aller første, de ser, og de opdagede, at den evne kræver en større intelligens, end man umiddelbart skulle tro.

Ællinger genkender kombinationer af klodser

Forskerne vidste, at ællinger følger efter det første, de ser, som bevæger sig.

Og derfor tog de en masse klodser med forskellige former og farver og parrede dem to og to. Nogle par var altså identiske i form, mens andre var identiske i farve.

Når ællingerne klækkede, sørgede forskerne for, at det aller første de så, var sådan en kombination af klodser, som bevægede sig.

Når ællingerne senere blev præsenteret for klodser, så valgte de klodser, som svarede til de første klodser, de havde set.

Hvis de fx havde set to blå klodser, så ville de senere følge efter to klodser med samme farve fremfor to forskelligfarvede klodser – også selvom farven nu var rød.

Det samme gjaldt med form. Havde ællingen som sit første syn set to trekantede klodser, så ville den senere følge efter klodser med samme form fremfor klodser med forskellige former – også selvom de to klodser nu var runde i stedet for trekantede.

Mange dyr kan måske tænke abstrakt

Evnen til at forstå logiske sammenhænge mellem to klodser, og derefter bruge den forståelse i sammenhæng med nye objekter er en evne, som fejlagtigt har været tilskrevet mennesket alene.

Tidligere har studier vist, at dyr med højere intelligens som fx aber kan lære at genkende disse mønstre efter at være blevet trænet, men nu har det altså vist sig, at selv nyudklækkede ællinger har evnen – endda helt uden træning.

Normalt er andemor det første ællingen ser, og evnen til at genkende mor er selvfølgelig altafgørende for at ællingen kan overleve. Nøjagtigt ligesom det er for en lang række andre dyr.

Ifølge forskerne tyder studiet derfor på, at mange andre dyr, som man måske har vurderet som mindre intelligente, alligevel er i stand til at tænke abstrakt på samme måde som ællingerne.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science, som også har videoen nedenfor, der blandt andet viser, hvordan ællingerne følger efter de forskellige kombinationer af klodser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter