Eske Willerslev: Vi kæmper ikke hårdt nok for vores drømme

Man får et godt liv, hvis man holder fast i sine drømme, mener stjerneforskeren.

Til P1liveX d. 25. oktober kan du opleve Eske Willerslev debattere spørgsmålet "hvordan skal vi leve?" med professor i psykologi Svend Brinkmann og sundhedsforsker Bente Klarlund Pedersen. (© DR)

“Vi er af samme stof, som drømme gøres af,” lyder et berømt Shakespeare-citat. Spørger man den danske stjerneforsker Eske Willerslev har udsagnet aldrig været mere sandt, end det er i dag.

Historisk set lever vi nemlig i en helt unik tid, hvor velfærdssamfundet og den teknologiske udvikling har muliggjort, at vi kan blive til mere eller mindre hvad som helst.

Samtidig ser Willerslev en tendens til, at vi hurtigt giver op, når vi skal gøre vores drømme til virkelighed.

- En af bagsiderne ved at leve i et velfærdssamfund er, at vi glemmer, hvad det vil sige at kæmpe hårdt for det, vi gerne vil opnå. Vi vil helst have, at alting kommer til os uden, at vi skal arbejde for det, siger han.

Drøm dig til et godt liv

Når Willerslev er fortaler for, at man kæmper for sine drømme, er det fordi, han ser det som en forudsætning for et godt liv.

- I mine øjne er det at holde fast i sine drømme uanset hvad et vilkår for det gode liv. Det skyldes, at hvis du har et mål og bliver ved med at bevæge dig i retningen af det mål, føler du dig aldrig fortabt.

Samtidig anerkender Willerslev, at i et samfund, hvor der er frit valg på alle hylder, er det lettere sagt end gjort.

- Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort pres på individet i dag. Når du har alle muligheder, er der også en forventning om, at du skal bruge dem til noget. Men lige præcis derfor er det også vigtigt at holde fast i sine drømme i stedet for lade sig kaste tilfældigt rundt i livet, siger han.

Dårlig til at stave og læse

Med flere banebrydende opdagelser om menneskets forhistorie, kan det være svært at forestille sig, at Willerslev selv har haft svært ved at realisere sine drømme.

Ikke desto mindre husker han tydeligt tiden, hvor en akademisk karriere for ham syntes næsten uoverkommelig at opnå.

- I løbet af mit liv har jeg sat nogle mål for mig selv, som for mig har været meget svære at nå. For eksempel har jeg valgt en akademisk karriere, selvom jeg er relativt dårlig til at stave, regne og læse. Det har unægtelig skabt problemer undervejs, siger Willerslev.

Ingen lige vej

Uanset hvor hårdt det har været at udleve sin forskerdrøm, er Willerslev ikke i tvivl om, at han aldrig ville have været strabadserne foruden.

- Der hvor jeg selv har haft de største kriser i mit liv, er i de perioder, hvor jeg ikke har haft noget mål. Jeg synes, det er en frygtelig tilstand, som man for alt i verden skal prøve at undgå, siger han.

Willerslev råder derfor også på det kraftigste folk til at kæmpe for det, de gerne vil, uanset hvor tung og trang vejen må være.

- Hvis du har en drøm, bliver du nødt til at acceptere, at der sjældent findes en lige vej til at opnå den. Den vil være snørklet og fyldt af sten, men der må du altså bide tænderne sammen. En ting er i hvert fald sikkert; du kommer til at føle dig hårdere ramt, hvis du vender om, siger han.

Hvis du kunne tænke dig at opleve debatten mellem Eske Willerslev, professor i psykologi Svend Brinkmann og sundhedsforsker Bente Klarlund Pedersen, kan du tune ind på dr.dk søndag d. 25. oktober, hvor P1liveX vises live fra kl. 13.30, eller på P1, som sender showet live fra kl. 15.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk