P1liveX – et journalistisk, sanseligt sceneshow fra P1

Når P1liveX går i luften d. 25. oktober i DR Koncerthuset, kan publikum glæde sig til et stramt komponeret program, der bringer alle sanser i spil.

Til P1liveX kan du bl.a. opleve professor Svend Brinkmann, sundhedsforsker Bente Klarlund Pedersen, DNA-forsker Eske Willerslev, sangerinden Caroline Henderson og nogle af de kendte P1-værter på scenen.

Søndag d. 25. oktober åbner DR Koncerthuset dørene op for en dag i den levende og eksperimenterende vidensformidlings tegn.

Arrangementet hedder ’P1liveX’ og er en tour de force gennem noget af det bedste fra P1. Her vil de kendte P1-værter for en enkelt dag omdanne deres radioprogrammer til sceneshows, der både overrasker og flytter perspektiv.

Bringer alle sanser i spil

Som altid er P1-kerneemner som etik, videnskab, kultur, medier og menneskets hjerne på programmet, men publikum kan også glæde sig til at få dem leveret i en lidt anden indpakning, end de er vant til.

Det stramt komponerede program byder nemlig både på eksperimenter, interviews, taler og debatter alt sammen ved brug af visuelle virkemidler, der sikrer, at alle sanser kommer i spil.

For eksempel kan man se, hvad det at sætte strøm til hjernen kan bruges til, blive klogere på cannabis som smertebehandling og opleve en P1 Dokumentar opført live på scenen.

Derudover vil sangerinden Caroline Henderson og jazzpianisten Nikolaj Hess sørge for, at der bliver kælet for øregangene, når de til arrangementet giver en live koncert.

P1liveX - sceneprogram

Kl 13.30

Velkommen ved P1liveX showets gennemgående vært, Adrian Hughes.

Videnskabens Verden præsenterer: Strøm på hjernen

Et firkantet 9v batteri, to elektroder og så en hjerne. Mere skal der ikke til for at sætte hjernen på andre tanker. Svag strøm afhjælper nemlig både sygdomme som depression og bipolar lidelse - og bliver brugt til at optimere koncentration, kreativitet og hukommelse. Se hvordan, når vi sætter strøm til hjernen i DR's Koncertsal.

Værter: Kristoffer Frøkjær og Marie Hougaard.

Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær og Marie Hougaard

Medvirkende: Troels W. Kjær, hjerneforsker i Neurofysiologi SUH Roskilde. Poul Jennum, klinisk professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin, Glostrup Hospital. Lars Ravn, tidligere depressionspatient. Jesper Mogensen, professor ved Institut for Psykologi.

Radiofortællinger præsenterer: Hamp, lindring og straf

I 'Hamp, lindring og straf' hører du historien om, hvordan cannabis som medicin til lindring af alvorlig sygdom presser en dansker ud i kriminalitet. På scenen får vi også selskab af en anden dansker, som bor i en af de 21 stater i USA, hvor hamp er legaliseret til medicinsk brug. Derudover får du forklaringen på, hvorfor Sundhedsstyrelsen og politikerne ikke bare frigiver hamp til medicinsk brug.

Vært: Torben Brandt.

Tilrettelæggelse: Torben Brandt og Maria Donvang.

Medvirkende: Heidi Nielsen, førtidspensionist og borrelia patient. Linda Parsley, "pot-oteker" i Los Angeles. Tina Ingrid Horsted, overlæge på Rigshospitalets tværfaglige smertecenter.

Musiker: Mikkel Rønnov

14.30 PAUSE

15.00

P1 Dokumentar præsenterer: Kvinden der forsvandt - en live opførelse

P1 Dokumentar har premiere på radiodokumentaren 'Kvinden der forsvandt', der til P1liveX opføres live på scenen. Ved hjælp af pårørende, eksperter og andre implicerede vil dokumentaren forsøge at løfte sløret for en ung kvindes skæbne.

En 19-årig kvinde forsvinder pludseligt fra jordens overflade kort før jul i 2011 - hendes papirer, tøj og penge er alle efterladt på værelset i det asylcenter, hvor hun bor. Alle der kender hende går i panik, men alligevel bliver hun først eftersøgt to døgn efter, at hun forsvinder. Efterforskningen stopper hurtigt, og der er meget, som ikke stemmer. Siden har der ikke været livstegn fra hende, og der er heller ikke fundet noget lig. P1 Dokumentar har gravet i sagen og talt med en lang række af de involverede parter i et forsøg på at finde ud af, hvordan det er muligt at forsvinde uden at efterlade sig spor i Danmark anno 2011.

Vært: Gry Hoffman.

Tilrettelægger: Tine Møller Sørensen. Redaktør: Jesper Hyhne. Iscenesættelse: Kasper Sejersen.

Medvirkende: Kurt Kragh, tidligere chef for Rejseholdets drabsafdeling. Zachary Whyte, forsker i antropologi Københavns Universitet. Helle Nørlund, tidligere dansklærer ved Auderødlejren.

Eksistens præsenterer: På rumsafari blandt Mælkevejens planeter

Er Jorden almindelig, eller findes der andre steder i universet planeter som vores egne? Findes der liv derude? Og hvordan kan vi finde det?

Spørgsmål om universet og menneskets placering deri har stort set optaget vores hjerner til alle tider. De første til at få stor betydning for den måde, vi opfatter universet i dag, var Nicolaus Kopernikus, der med sit heliocentriske verdenssystem satte Solen i centrum i stedet for Jorden – den kopernikanske revolution – og i 1610 Galileo Galilei, der stadfæstede dette verdensbillede.

Siden Kopernikus' og Galileis tid har forskningen sørget for, at vi hele tiden kommer svar på mysteriet om universet nærmere. Vores observationsteknologi er i rivende udvikling, og vi opdager hele tiden nye ting i universet omkring os; bl.a. lavaplaneter, vandplaneter og planeter som i størrelse og placering ift. deres sol minder om Jorden, dvs. hvor tyngdekraft og temperatur er ligesom på Jorden. Vores observationsredskaber er efterhånden så præcise at vi i løbet af de kommende 5-10 år vil kunne undersøge betingelserne for liv på disse planeter og måske ligefrem kommunikere med dem. Et paradigmeskifte – en revolution på linje med den kopernikanske - er formentlig lige om hjørnet. Og det vil betyde en gennemgribende ændring i den måde, vi opfatter os selv og vores placering i universet. Hør og se med, når P1 Eksistens sadler himmelvognen og tager dig med på rumsafari blandt Mælkevejens planeter.

Vært: Carsten Ortmann

Medvirkende: Helge Kragh, professor emeritus i Videnskabshistorie. Hans Kjeldsen, professor i Astrofysik. Casper Andersen, leder af Center for Biokulturel Historie & Lektor i Idehistorie på Aarhus Universitet.

P1liveX ’På rumsafari blandt Mælkevejens planeter’ og live sending til biografer og kulturhuse er blevet til i samarbejde med Aarhus Universitet, Science and Technology.

16.00 PAUSE

16.30

Harddisken præsenterer: Virtual reality - mere virkeligt end virkeligheden

Harddisken har samlet en håndfuld af de mest spændende virtual reality-oplevelser. Du kan for eksempel møde Rokoko, der laver almindelige mennesker om til virtuelle filmstjerner i animationsfilm a la Avatar, og virksomheden Kanda, der i samarbejde med Hammel Neurocenter eksperimenterer med at bruge virtuel reality til genoptræning. Endelig kommer Lars Reng fra Center for Anvendt Spilforskning på Aalborg Universitet med sit bud på fremtidens muligheder - og sidst men ikke mindst kan publikum selv i løbet af dagen selv komme af sted til eksotiske virtuelle rejsemål iført VR-briller.

Værter: Anders Høeg Nissen og Henrik Føhns.

Tilrettelæggelse: Anders Høeg Nissen, Henrik Føhns og Christina Linde Hansen

Medvirkende: Jakob Balslev, CEO Rokoko. Kristian Emil Andersen, director Kanda. Jacob Ahlgreen Gram, ledende ergoterapeut Hammel Neurocenter. Lars Reng, lektor Aalborg Universitet.

Rosenkjærprisen 2015

P1liveX er stolte over at lægge scene til overrækkelsen af Rosenkjærprisen, der bliver givet til en person, "som har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form".

Tidligere modtagere tæller bl.a. forfatter Johannes Møllehave, musiker Peter Bastian, hjerneforskeren Peter Lund Madsen, biolog Eske Willerslev og professor Bente Klarlund. Den næste vinder i rækken er 39-årige professor i psykologi Svend Brinkmann fra Aalborg Universitet, der sidste år gjorde sig særligt bemærket med bogen 'Stå fast'.

Til P1liveX får Svend Brinkmann på scenen selskab af Bente Klarlund Pedersen og Eske Willerslev, der vil komme med deres svar på spørgsmålet ”Hvordan skal vi leve?”

Rosenkjær prisen overrækkes af formand for DRs Rosenkjærpriskomite Anders Kinch-Jensen

Du kan for en forsmag på, hvad Svend Brinkmann og Bente Klarlund til P1liveX vil svare på spørgsmålet ”Hvordan skal vi leve?” her:

Caroline Henderson og Nikolaj Hess

P1liveX slutter af med en minikoncert med Caroline Henderson og Nikolaj Hess ved flyglet.

Kl 17.45 Farvel og tak for i dag.

Facebook
Twitter