P1liveX præsenterer Rosenkjærprisen

Professor i psykologi Svend Brinkmann er årets modtager af DR’s formidlingspris, Rosenkjærprisen, der uddeles til det journalistiske sceneshow P1liveX.

Psykologiprofessor Svend Brinkmann er ikke bange for at stille sig kritisk overfor livsstilseksperterners selvhjælpsbøger og udviklingschefernes mantraer om personlig udvikling og 'husk ja-hatten'. (Foto: Lisbeth Holten © dr)

P1liveX er stolte over at lægge scene til overrækkelsen af DR’s store formidlingspris Rosenkjærprisen, der bliver overrakt til en person, ”som har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form”.

I år er det professor i psykologi Svend Brinkmann fra Aalborg Universitet, der skal op på podiet og hædres, når Rosenkjærprisen bliver uddelt den 25. oktober ved det journalistiske sceneshow P1liveX i DR Koncerthuset.

Taler tidsånden imod

Svend Brinkmann fik sidste år et mere bredt gennembrud med bogen ’Stå fast’, hvor han på en skarp og humoristisk måde langer ud efter bl.a. nutidens selvhjælpskultur.

Spørger man formand for Rosenkjær-komiteen Anders Kinch-Jensen, er det netop modet til at tale sin tidsånd imod, der har været afgørende for, at prisen i år tildeles til den 39-årige professor i psykologi.

- Stor viden og stærke formidlingsmæssige egenskaber er helt centrale forudsætninger for at modtage Rosenkjærprisen, og de krav opfylder Svend Brinkmann. Derudover har han modet til at tale tidsånden midt imod med både psykologisk og filosofisk indsigt. Han er befriende irriterende – vel at mærke uden at det går ud over hans troværdighed.

Ekstra stolt

Psykologisk og filosofisk indsigt er også, hvad publikum kan forvente at opleve på egen hånd, når Svend Brinkmann betræder Koncertsalens bonede gulve til P1liveX. På scenen får han selskab af de tidligere Rosenkjærpris-modtagere professor Bente Klarlund Pedersen og DNA-forsker Eske Willerslev, der alle vil komme med deres svar på spørgsmålet ”Hvordan skal vi leve?”

Selv fortæller Svend Brinkmann, at han er meget beæret over at træde ind i rækken af Rosenkjærpris-modtagere, der foruden Bente Klarlund og Eske Willerslev tæller folk som forfatter Johannes Møllehave, musiker Peter Bastian og hjerneforsker Peter Lund Madsen.

- Når jeg ser listen over tidligere prismodtagere, bliver jeg ekstra stolt, da mange af de filosoffer, kunstnere og videnskabsfolk, som jeg selv bliver inspireret af, tidligere har modtaget prisen. Jeg kan helt ærligt sige, at jeg aldrig har forestillet mig, at mit navn en dag skulle føjes til den liste.

De sidste 10 års modtagere af Rosenkjærprisen

2014: Arkæolog og forfatter Jeanette Varberg

2013: Professor i geologi Minik Rosing

2012: Professor, dr. scient. Eske Willerslev

2011: Religionshistoriker Jakob Skovgaard-Petersen

2010: Professor Bente Klarlund Pedersen

2009: Musiker og entertainer Sigurd Barrett

2008: Cand. scient. pol. og ph.d. Lykke Friis

2007: Overlæge og tidligere formand for Etisk Råd Ole Hartling

2006: Astrofysiker Anja C. Andersen

2005: Hjerneforsker, dr. med. Peter Lund Madsen

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter