Super-gær kan lave fremtidens cannabis-medicin

Forskere ved Dortmunds Tekniske Universitet har udviklet gærceller, der kan producere det aktive stof i cannabis. Det kan bane vejen for nye og billigere THC-piller.

Genmanipulerede gærpartikler kan producere de aktive stoffer i cannabis, viser tysk forskning. (© Oliver Kayser)

Gær er en fantastisk organisme. Vi kan takke gær for både brød, øl og vin - ja faktisk alt alkohol.

Og snart kan gæren måske også bruges til at producere medicinsk cannabis, som i stigende grad bruges til at behandle en lang række symptomer.

Forskere fra Dortmunds Tekniske Universitet har nemlig for nyligt udviklet gærceller, der kan producere både THC og CBD, der er de aktive stoffer i cannabis.

Forskningen bag de THC-producerende gærceller er publiceret i Biotechnology Letters. Den tilsvarende forskning om de CBD-producerende celler, er på vej.

Det genmanipulerede gær kan producere små mængder THC, men forskerne bag håber på at yderligere genændringer af gæret kan forbedre THC-produktionen.

Syntetisk THC uden ulovlige planter

En god metode til at syntetisere THC har længe været efterspurgt af medicinalindustrien, da cannabisplanten er ulovlig i de fleste lande.

Ifølge chefforskeren Oliver Kayser, er embedsmænd i Europa også meget interesserede i måder at producere THC på uden planeter.

- De frygter, at planterne bliver basis for en illegal produktion, siger han til New York Times.

Ideen er ikke ny. Det er otte år siden de første forsøg i Japan blev gennemført, hvor enzymer producerede små mængder THC.

Kan bruges til at lave epilepsi-medicin

Nu nærmer vi os måske en metode, der effektivt kan producere stoffet uden at involvere den forjættede plante.

Men cannabisplanten er stadig langt bedre til at producere THC end gæret. Nogle grene af hashplanten består af op til 30 procent THC.

Indtil videre kræver gærcellerne særligt sukker og kan kun syntetisere den sidste fase af produktionen.

Ifølge Raphael Mechoulam, der i 1964 identificerede THC som det aktive stof i cannabis, er det langt mere interessant at producere stoffet CBD eller cannabidiol ved hjælp af gær.

Stoffet, der muligvis virker mod fx epilepsi, findes også i cannabisplanten, men er sværere at producere på den måde.

Her kan det genmanipulerede gær måske være løsningen.

Skal medicinsk cannabis lovliggøres?

Medicinsk cannabis er en varm kartoffel. I Danmark er der ikke mange lovlige muligheder.

Flere syntetiske udgaver af de aktive ingredienser i cannabis er allerede på markedet, men de er både dyre og angiveligt ikke særligt effektive.

I USA tillader et stigende antal stater brugen af hashplanten, som medicin mod alt fra grøn stær til kvalme ved kemoterapi.

Brugen af hash til medicinsk brug bliver diskuteret og behandlet ved det forestående P1 LiveX. For skal vi tillade den slags i Danmark? Og hvordan?

FacebookTwitter