Svend Brinkmann: I moralsk forstand er vi blevet en flok kynikere

Moral praktiseres efterhånden kun for vores egen psykologiske vindings skyld, mener professor Svend Brinkmann.

Professor i psykologi Svend Brinkmann mener, at vi i dag har glemt, at moral har en egen værdi.

Det står skidt til med nutidens forståelse af moral, hvis man spørger professor i psykologi Svend Brinkmann. Vi har nemlig bevæget os væk fra det idehistoriske udgangspunkt, hvor moral er noget, der praktiseres med øje for modtageren, ikke os selv.

- Moral bliver i dag praktiseret som noget, der først og fremmest er for vores egen skyld. Vi lever moralsk, fordi det gør os lykkelige, sunde og sender noget tilbage til os. Det er selvfølgelig fint, hvis man selv får noget ud af at leve moralsk, men det kan ikke være det, at man får noget ud af det, der definerer det moralske ved moralen, siger Svend Brinkmann.

Vil have noget ud af hinanden

Sidste år udgav Svend Brinkmann bogen ’Stå fast’, som bl.a. indeholder en antiselvhjælpsguide med punkter som ”Hold op med at mærke efter i dig selv”, ”Tag nej-hatten på” og ”Fokuser på det negative i dit liv”.

Bogen kan ses som et opgør med den selvhjælpsindustri, som i Brinkmanns optik har gjort os til usikre og selvoptagne børnevoksne - en psykologisk tilstand, han mener har sat sine spor i vores opfattelse af moral.

- Den øgede fokus på mavefornemmelse og altid at vende blikket indad, har gjort os til en flok kynikere i moralsk forstand. Det er hele netværkstanken et udtryk for. For eksempel handler Facebook og LinkedIn først og fremmest om at få noget ud af hinanden - om det så er et like eller anbefaling.

Det menneskelige ligger i moralen

- Moral er noget af det mest menneskelige, der findes, og som psykolog er det derfor et emne, jeg er meget optaget af. I mine øjne er det ud fra spørgsmålet om moral, at vi skal diskutere det menneskelige, og hvis vi kan finde ud af, hvad moral handler om, er vi tæt på at finde ud af, hvad mennesker er gjort af, siger Svend Brinkmann.

Halter moralen, halter mennesket altså også, og det bør give anledning til at tage den måde den praktiseres på i dag op til revurdering og diskussion.

Selv foreslår Svend Brinkmann, at debatten kunne tage sit udgangspunkt i tanken om en ligevægt mellem at give og at få.

- Jeg tror, at vi må prøve at finde en ligevægt mellem på den ene side at have det godt og på den anden side at gøre det godt. Hvor den første handler om det subjektive, fokuserer den anden på det moralske, nemlig at gøre noget for andre. Vi må sørge for at skelne mellem de to og huske på, at moral har en egen værdi.

Til P1liveX kan du se Svend Brinkmann få overrakt DR’s formidlingspris, Rosenkjærprisen, hvorefter han sammen med professor Bente Klarlund Pedersen og DNA-forsker Eske Willerslev vil komme med et svar på spørgsmålet ”Hvordan skal vi leve?”