Påsken skulle falde 24. marts og ikke 21. april

Vores kalender følger Solen, og nogle gange passer den ikke med Månens cyklus.

Solen følger ikke Månes cyklus, og derfor falder påsken i år senere, end den skulle have gjort (arkivfoto) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Påsken falder i år 21. april, men den burde falde 24. marts skriver videnskab.dk.

Påsken falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Sådan har det været siden reglen blev fastlagt ved kirkemødet i Nikæa (den nuværende tyrkiske by Iznik) i år 325.

Det gør den bare ikke i år. I år står fuldmånen efter forårsjævndøgn på den 21. marts, og den følgende søndag er den 24. marts. Men påskesøndag falder først 21. april.

- Der er flere grunde til, at det går galt i år. Overordnet kan man sige, at vores kalender følger Solen, og den passer ikke altid helt sammen med Månens cyklus, siger Claus Jørgen Clausen, ph.d. i arkæoastronomi, til Videnskab.dk.

Da der blev indkaldt til kirkemødet i Nikæa i år 325 af den romerske kejser, Konstantin Den Store, blev det besluttet, hvornår påsken skulle falde.

Men forsamlingen tog også en beslutning om, at forårsjævndøgnet altid falder 21. marts.

Falder ikke samme dag

Forårsjævndøgnet er det tidspunkt, hvor Solen står lige over ækvator.

Problemet er bare, at forårsjævndøgnet ikke altid falder samme dag. I år og de næste mange år er det for eksempel den 20. marts.

Problemet med de unøjagtige observationer blev taget op i år 1800, hvor den tyske matematiker Carl Friedrich Gauss udregnede en algoritme, der kunne finde påsken uden brug af observationer. Men selv hans algoritme kan komme til at regne den forkerte måne med.

Facebook
Twitter