Pas på med ulovlig streaming: Du risikerer at havne i kløerne på kriminelle

Din computer kan blive inficeret med software, som stjæler oplysninger fra dig, advarer techkorrespondent.

(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Med få klik på internettet kan du se store sportsbegivenheder og fodboldkampe på internettet - helt gratis.

Sport, som normalt vil kræve en dyr tv-pakke eller abonnement til en streamningtjeneste.

Senest er det Europa League-kampene med FC København, Brøndby og FC Midtjylland, som har ligget frit tilgængelige.

Men pas på! Det er ikke blot dybt ulovligt. Du risikerer også at havne i kløerne på kriminelle, advarer Carsten Nielsen, der er viden- og techkorrespondent i DR.

- Nogle af folkene bag de her hjemmesider udbyder gratis sport som en slagvare, så de kan udnytte det til uartige og lyssky formål. I værste fald identitetstyveri og svindel, siger Carsten Nielsen.

Ond software kan gøre dig it-kriminel

Bagmændene kan bruge de ulovlige streamningsider til at få adgang til folks computere via såkaldt ond software. Det kan være en computervirus, der henter oplysninger, såsom passwords, uden brugeren ved det.

- Dermed kan din computer lige pludselig indgå i et større netværk af computere over hele verden, der bliver brugt til for eksempel hackerangreb på virksomheder. Du kan blive IT-kriminel, uden du ved det. Du ville bare se noget fodbold, siger Carsten Nielsen.

Det er forholdsvis nemt at få adgang til gratis sport på de ulovlige streamningsider. Interesseorganisationen Rettighedsalliancen, der beskytter rettighedshavere inden for tv og musik, overvågede sidste år 28 ulovlige hjemmesider, der tilsammen blev besøgt knap 6,3 millioner gange af danskere.

- Det er bestemt noget, der eksploderer. Det er enormt nemt at finde de her ting, siger Maria Fredenslund, direktør for Rettighedsalliancen.

Det samme oplevede viden- og techkorrespondent Carsten Nielsen, da han i går aftes klikkede sig adgang til flere kampe i fodboldens Europa League.

- Det er ret nemt på en stor fodboldaften. Det er meget imødekommende hjemmesider, hvor man tydeligt får at vide, at det ikke kræver hverken tilmelding eller betaling. Men det er en sandhed med modifikationer, for man skal holde tungen lige i munden, når man klikker sig frem. For nogle gange vælter reklamerne frem, siger Carsten Nielsen.

På hans egen computer var det pop-up-reklamer for blandt andet potensmidler og iPhones, som endnu ikke er på markedet. Reklamer, som man skal tænke sig grundigt om, før man klikker på.

- Det her er et af de hjørner af internettet, hvor risikoen for at få smittet computeren med ond software er kraftig forøget. Her får du fodboldkampe, der normalt koster masser af penge. Så skal man spørge sig selv: Hvad er modydelsen? Er de flinke, eller har de skumle bagtanker?

Brugere af ulovlig streamning risikerer ifølge ophavsretsloven bøde og erstatningskrav, hvis de bliver afsløret i at se sportsbegivenheder ulovligt på nettet.

Facebook
Twitter