Plantede falske erindringer i tv-deltagers hjerne

I løbet af 2 korte møder på 15-20 minutter, lykkeces det DR's Line Friis at plante falske barndomserindringer i hukommelsen hos.

HJERNEVASK - kan du stole på din hukommelse? Line Friis og Anders Stjernholm undersøger, om vi overhovedet kan stole på vores egen hukommelse. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

I løbet af 2 korte møder på 15-20 minutter, lykkedes det DR's Line Friis at plante falske barndomserindringer i hukommelsen hos 22-årige Kahrine Milner. Det kan man se i første afsnit af serien Hjernevask på DR2, hvor værterne Line Friis og Anders Stjernholm undersøger, om vi overhovedet kan stole på vores egen hukommelse.

I udsendelsen taler Line Friis med en håndfuld yngre danskere om 4 konkrete barndomserindringer, hvoraf den ene er falsk og opfundet til lejligheden. Ved at understøtte den falske erindring med en særlig tilgang, vil Line Friis forsøge at gøre hændelsen virkelig for deltagerne.

Og særligt for Kathrines Milners vedkommende, spirer den falske erindring og bliver til en virkelig hændelse i hukommelsen.

Næsten hveranden er modtagelig for falske erindringer

Modsat udsendelsens ganske harmløse eksperiment, tager det udgangspunkt i meget alvorlige hændelser.

Op gennem 80'erne og 90'erne dukkede der en række sager op med personer i psykoterapi, der pludseligt huskede detaljer om voldsomme overgreb tidligt i deres liv og ofte begået af deres egne forældre.

I flere af sagerne viste efterforskning, at de genskabte minder aldrig havde fundet sted.

De mange sager fik flere forskere til at undersøge, om det er muligt at plante falske erindringer i folks hukommelser. I 1992 beviste den amerikanske psykologiprofessor Elizabeth Loftus, at man med hjælp af simple psykologiske teknikker kunne få lidt under halvdelen af os til at skabe overbevisende minder om begivenheder, der aldrig var foregået.

Loftus' forskning har siden ført til frikendelser af flere personer, der var anklaget for overgreb.

Facebook
Twitter