Rubinrød pjaltefisk set i naturen for første gang

Arten blev opdaget i 2015, men er aldrig før set levende i naturen

  • Den nyopdagede pjaltefisk, Phyllopteryx dewysea, er for første gang set i naturen (© Scripps Oceanography/UC San Diego)
  • I en halv time fik forskerne lov at filme to eksemplarer af den indtil for nylig ukendte pjaltefisk (© Scripps Oceanography/UC San Diego)
1 / 2

I februar 2015 fik pjaltefiskene et nyt medlem: Den rubinrøde pjaltefisk med det latinske navn Phyllopteryx dewysea.

Arten blev identificeret ved hjælp af eksemplarer fra et museum i det vestlige Australien. Et af eksemplarerne var næsten 100 år gammelt, men da pjaltefisken fejlagtigt var blevet bestemt til at være en løvpjaltefisk, har den gemt sig dér lige siden.

Og først for knap to år siden stod det altså klart for forskerne, at den rubinrøde pjaltefisk var helt sin egen.

Mangel på blad-udvækster sendte forskerne til søs

Pjaltefisk er normalt kendetegnet ved deres lange, bladlignende udvækster, som gør dem i stand til at camouflere sig blandt tang og søgræs. Men den nyopdagede fisk så ud til at mangle disse udvækster.

Det undrede forskerne, som derfor ønskede at observere fisken i levende live, og derfor drog de til søs – ud for Australiens vestkyst, hvor pjaltefiskene lever.

Efter flere dages søgen og ved hjælp af en lille undervandsrobot med kamera, fandt de to eksemplarer af rubin-pjaltefisken på 50 meters dybde. Her lykkedes det dem at filme fiskene i omkring en halv time.

Forskerne fik bekræftet, at pjaltefisken havde en smuk rød farve, manglede de bladlignende udvækster, og derudover opdagede de, at fisken havde en bøjet hale på samme måde som søheste.

Selvom pjaltefisken er i familie med søheste, så var denne opdagelse overraskende, da ingen af de to andre pjaltefisk, der findes, har bøjede haler. Tværtimod kan de slet ikke bøje dem.

Forskerne gætter på, at fisken bruger sin hale til at holde fast, når strømmen er stærk.

Rød farve er bedre camouflage end blad-vedhæng

Grunden til at den nyopdagede pjaltefisk ikke har bladlignende udvækster, tilskriver forskerne at denne pjaltefisk lever i over 50 meters dybde, hvor dens røde farve tjener som glimrende camouflage i det dunkle lys.

Modsat denne røde pjaltefisk lever de to andre pjaltefisk; bladpjaltefisk og løvpjaltefisk, nemlig på mellem 3 og 25 meters dybde og blandt tang og søgræs, hvorimod den rubinrøde pjaltefisk lever i områder domineret af havsvampe.

Alle tre arter lever i havet omkring det østlige, sydlige og vestlige Australien samt ved Tasmanien.

Forskernes observationer af den nyopdagede pjaltefisk er beskrevet i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Marine Biodiversity Records.

Facebook
Twitter