Andreas Mogensen tager portræt af Danmark fra 400 kilometers højde

Danmarks første astronaut er i fuld gang med arbejdet på ISS, men har alligevel tid til at tage et billede af Danmark.

Andreas Mogensen sendte dette billede af Danmark ud på Twitter. Det er taget fra den Internationale Rumstation i 400 kilometers højde. (© Andreas Mogensen ESA-astronaut)

VIDENSKABSBILLEDET

400 kilometer over Jorden er Danmarks første astronaut Andreas Mogensen i fuld gang med arbejdet.

Han har været om bord på den Internationale Rumstation ISS i fem dage, og skal i dag blandt andet styre en robot på Jorden deroppefra.

Heldigvis har han alligevel tid til at kigge ud af vinduet. Og tidligere i dag var der hul i skyerne - og Danmark tittede frem.

https://twitter.com/Astro_Andreas/status/640813722110427136

Styrer robot fra ISS

I dag er ellers en travl dag for Andreas Mogensen.

Han skal udføre et revolutionerende eksperiment kaldet Interact, der går ud på at styre ESAs såkaldte robotrover Centaur fra ISS.

Styringen foregår live og understøtter såkaldt force feedback, som gør det muligt for Andreas at mærke hvad der sker med robotten.

Andreas skal manøvrere roveren rundt på en forhindringsbane på ESA's ESTEC tekniske center i byen Noordwijk i Holland.

Han bruger også et specialdesignet haptisk joystick til at styre robottens arme og skal blandt andet samle nogle genstande.

Ideen med eksperimentet er at undersøge hvordan mennesker og robotter kan samarbejde om at udforske rummet - for eksempel ved at lade astronauter styre robotsonder på overfladen af andre planeter.

Du kan følge med i eksperimentet her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter