Andreas Mogensens første ord tilbage på Jorden: Jeg var noget rundtosset

Den danske astronaut Andreas Mogensen fortæller kort tid efter at være landet på Jorden, hvordan det føltes.

Andreas Mogensen, da han første gang kiggede ud fra rumkaplsen efter landingen på Jorden. (Foto: Stephane CORVAJA © Scanpix)

Da den danske astronaut Andreas Mogensen kom ud af den kapsel, der havde transporteret ham fra rummet og tilbage til Jorden, kunne han øjeblikkeligt mærke den manglende tyngdekraft.

- Egentlig var landingen helt fin. Men da jeg kom ud af kapslen, kunne jeg godt mærke på hovedet, at jeg var noget rundtosset, siger Andreas Mogensen til Ritzau i Köln i Tyskland, omkring 12 timer efter, at han landede på Jorden.

Føles som i fitnesscenter

Rundtossetheden skyldes ifølge den danske astronaut, at ørerne skal vænne sig til tyngdekraften efter 10 dage i vægtløs tilstand.

- Jeg kan stadig mærke i benene, at de er meget, meget tungere, end jeg er vant til. Det var en stor overraskelse efter ti dage.

- Det føles, som om jeg er i et fitnesscenter med en masse vægt på ryggen, for jeg skal vænne mig til min egen kropsvægt igen, siger han til Ritzau.

Ikke ligefrem en blød landing

Selve landingen, som ser voldsom ud udefra, var da heller ikke blid.

- Landingen var ikke ligefrem blød, men sædet beskytter én, så det gik fint, siger Andreas Mogensen.

Andreas Mogensen befinder sig lørdag i Köln, hvor Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, ligger. Mogensen bor selv i Tyskland.

Andreas Mogensen landede på Jorden - nærmere bestemt på en slette i Kasakhstan - klokken lidt i tre natten til lørdag dansk tid. Det var også derfra, han blev sendt af sted.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter