Andreas og kolleger måtte undvige rumskrot

Et fragment af gammel raket truede med at ramme Sojus. Ifølge ESA var der dog tale om en normal justering af kredsløbsbanen.

Sådan så det ud onsdag morgen under opsendelsen, hvor der stadig var billeder fra Sojuz'en. (© dr)

Den danske astronaut Andreas Mogensen og hans kolleger i det russiske rumfartøj Sojus TMA-18M har foretaget en manøvre for at undgå en kollision med et fragment af en japansk raket, siger Ruslands Føderale Rumfartsagentur Roscosmos til det russiske nyhedsbureau Tass torsdag.

- Et fragment af det tredje trin fra en japansk raket, der blev sent op i 1989, var tilfældigvis i rumfartøjets bane. Russiske og amerikanske rumeksperter arbejdede sammen om at undgå en kollision, hedder det i en erklæring fra Roscosmos. Manøvren blev foretaget ved 7:40-tiden torsdag morgen.

Ifølge Andreas Mogensens arbejdsgiver, ESA, var der dog tale om en helt almindelig justering af Sojuz-fartøjets kredsløbsbane under flyveturen op til Den Internationale Rumstation. Ved sådan en justering tager man også højde for potentielle trusler fra rumskrot, skriver ESA.

DTU Space: Det er klare procedurer for rumskrot

Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, siger til DR Viden, at der er helt klare procedurer for, hvordan man skal undvige rumskrot i Sojuz-fartøjet og på Den Internationale Rumstation, som man hævede i højden både i juni og juli på grund af netop rumskrot.

- Så længe man er opmærksom på, at der kan opstå fare, er der ingen problemer. Så justerer man højden og fortsætter. Det er helt normalt, siger Michael Linden-Vørnle.

/ritzau/Tass og DR Viden

Facebook
Twitter