Her er astronauternes bud på de mest realistiske film om rummet

Flere af Hollywoods rumfilm indeholder faktisk en hel del realistiske elementer, vurderer to astronauter - som også afslører de mest tåkrummende urealistiske øjeblikke.

Blandt andre 'Apollo 13', 'Alien' og 'Contact' indeholder nogle meget realistiske elementer, vurderer de to pensionerede astronauter Chris Hadfield (tv) og Tom Jones (th). (Foto: (Grafik) Søren Dalager Ditlevsen © NASA/DR)

Lad det være sagt med det samme: Langt de fleste Hollywood-film om rumrejser er på ingen måde realistiske.

Men enkelte indeholder alligevel så virkelighedstro elementer, at de kan få selv astronauter til at lette anerkendende på rumhjelmen.

Både de to pensionerede rumrejsende Tom Jones og Chris Hadfield samt NASA som organisation har ved tidligere lejlighed udpeget de film, de som fagpersoner fandt mest realistiske.

DR Kultur har samlet anbefalingerne herunder.

'The Martian': Astronautens tankegang er realistisk

I næste måned har filmen ’The Martian’ premiere, og meget tyder på, at den kommer til at have mange realistiske elementer.

Filmen er nemlig baseret på bogen af samme navn, som mange fagpersoner, inklusive den pensionerede canadiske astronaut Chris Hadfield, anerkender som ekstremt realistisk.

Hadfield er tidligere ’commander’ på den internationale rumstation ISS, uddannet ingeniør og tidligere kamppilot i det canadiske luftvåben.

Chris Hadfield. (Foto: Robert Markowitz - NASA - JSC)

- Bogen er fantastisk. Det er så realistisk, som det kan gøres at beskrive, hvordan det ville være at oprette den første base på Mars, siger han til Huffington Post og fremhæver, at det blandt andet er hovedpersonens logiske tankegang, som er virkelighedstro.

- Den fortæller godt, hvad en rigtig astronaut ville gøre trin for trin i en presset situation, ved at bruge videnskab – troværdig videnskab, siger han og pointerer, at det lader til, at producenterne har forsøgt at gøre filmen så tro mod bogen som muligt.

'Apollo 13': ”Den mest realistiske nogensinde”

Det store biografhit ’Apollo 13’ fra 1995 indeholder også elementer, som er yderst realistiske, lyder det fra Chris Hadfield.

- Hvis du vil vide, hvordan det er at være en astronaut, som prøver at håndtere en nødsituation, så er det 'Apollo 13', du skal se, pointerer han.

Filmen har Tom Hanks i hovedrollen og beskriver den virkelige historie om redningsaktionen efter en eksplosion ombord på rumfærgen Apollo 13.

- Det er den mest realistiske rumfilm, der nogensinde er lavet, lyder det fra den i dag 56-årige Chris Hadfield, som fremhæver, hvordan filmens instruktør, Ron Howard, brugte transskriptioner fra den ægte radiokontakt mellem Jorden og rumfærgen som udgangspunkt for dialogen i filmen.

'Deep Impact': ”Behandler astrofysisk præcist”

Dele af filmen ’Deep Impact’ fra 1998 får ros fra den amerikanske astronaut Tom Jones, der har været i rummet fire gange.

Han er forsker i planetologi og har fået et utal af medaljer for sin indsats som astronaut.

Tom Jones. (Foto: Nasa)

Filmen beskriver blandt andet menneskehedens forsøg på at redde Jorden fra en altødelæggende meteor med retning mod jorden. Et russisk-amerikansk hold sendes af sted mod meteoren for at sprænge den i luften.

Filmen er en klassisk 90'er actionfortælling med masser af drama og fiktion. Tom Jones lægger da ifølge Popular Mechanics også kun vægt på, at filmen kun var virkelighedstro i forhold til de teoretiske metoder, man dengang ville have til rådighed i sådanne situationer.

- At se en film, som behandler astrofysik så præcist, var en dejlig overraskelse, siger den 60-årige amerikaner til det anerkendte teknologimagasin Popular Mechanics.

- Det er næsten en lektion, pointerer han.

Contact: Topper NASA-liste

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har også blandet sig i debatten om realistiske og urealistiske science-fiction-film. På deres liste over de mest realistiske findes filmen ’Contact’ fra 1997 helt i top.

Filmen handler ikke om rumrejser som sådan – men om rummet generelt, og om menneskehedens evige søgen efter liv derude. Jodie Foster spiller forskeren, som efter flere års forsøg pludselig finder bevis på intelligent liv i form af radiobølger.

'Contact' er i øvrigt baseret på en bog af den amerikansk astronom og astrobiolog Carl Sagan.

'Alien': Rummet bliver en almindelig arbejdsplads

Overraskende nok findes den legendariske sci-fi-film ’Alien’ også på listen over astronaut-favoritter. Men det er ikke på grund af de syre-befængte rumvæsener.

Filmens rumskibe med tætpakkede soverum og lækkende hydraulik beskriver en fremtid, hvor rummet er en beskidt arbejdsplads for lavtuddannede – og det er ganske realistisk, mener Tom Jones.

- Den viser en fremtid, hvor rummet er blevet en del af den almindelige industri. Der er et almindeligt arbejdsmiljø, som nogle gange er kedeligt og nogle gange farligt – det minder mere om en boreplatform end om et eksotisk laboratorium, siger han.

Det fremhæves også, hvordan de lange rejser i rummet gøres tålelige, ved at lægge passagererne i dvale – frem for at have de handy, men på kort sigt lidt mindre realistiske motorer, der kan flyve med lysets hastighed.

Masser af frygteligt urealistiske scener

De to astronauter indikerer begge, at filmene, de nævner, ikke er 100 procent realistiske, men at det blot er enkelte elementer fra dem, som de anser som virkelighedstro.

For Hollywood er generelt ikke supergode til at holde sig til sandheden, når rummet og rumrejser skal beskrives.

Chris Hadfield krummede eksempelvis tæer, da han så en scene i den anmelderroste film ’Gravity’ fra 2013 med Sandra Bullock.

På et tidspunkt tager hun en manual frem, som ifølge Hadfield ligner ”en samlemanuel til et møbel fra Ikea."

Sandra Bullock med "Ikea"-manualen i 'Gravity'.

- Rumskibes manualer er altså meget komplekse – og det er ikke så nemt at flyve et rumskib tilbage til Jorden.

Tom Jones synes generelt godt om filmen, som han mener har realistiske elementer, men lagde også mærke til flere urealistiske elementer i filmen.

- Vores rumdragter er gode, men de kunne aldrig modstå den omgang tæsk, som de får i 'Gravity', siger han og pointerer også, at flere fysik-relaterede ting også er "meget forsimplede".

Filmen 'Armageddon' fra 1998 får også tæsk, og Chris Hadfield kalder den "...en af de værste rumfilm, der nogensinde er lavet."

I 'Armageddon' medbringer besætningen med Bruce Willis i spidsen automatvåben. Heller ikke det mest realistiske scenarie, skriver Popular Mechanics.

- I filmen er det tilsyneladende nemmere at træne en borebisse fra olieindustrien til at være astronaut, end der er at træne en astronaut til at lære at bore, siger han om filmen, der også får NASA til at krumme tæer - og indtager derfor en flot placering på deres liste som den tredjemest urealistiske science fiction-film nogensinde.

Facebook
Twitter